- Startsidan
- > Boende, miljö och trafik
- > Vatten och avlopp
- > Enskilda avlopp
- > Anlägg, ändra eller åtgärda ditt avlopp
Anlägg, ändra eller åtgärda ditt avlopp
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
På den här sidan hittar du information om hur du gör för att anlägga, åtgärda eller ändra ett enskilt avlopp. Tänk på att skicka in din ansökan eller anmälan i god tid eftersom det kan ta några veckor innan du får ditt tillstånd. Tänk på att inte köpa en produkt innan du fått ett beslut om tillstånd. Om produkten du ansöker om inte lever upp till reningskraven kan du få ett så kallat avslag. Det betyder att du inte får använda den. Du får ingen ersättning för att du köpt in en produkt innan du fått ett tillstånd.
Anlägga eller åtgärda ditt befintliga avlopp
Om du behöver anlägga ett nytt eller åtgärda ditt befintliga avlopp behöver du först fundera över vilken typ av reningsteknik du vill använda dig av. Det finns flera olika typer av avloppsanläggningar som passar mer eller mindre bra utifrån de förutsättningar som finns på din fastighet. Innan du bestämmer dig bör du också kontrollera att den lösning du valt svarar mot de krav som finns.
- Läs mer om vilka krav som ställs under vår sida krav på enskilda avlopp
- På avloppsguidens webbplats kan du hitta information om olika val av teknik
När du har valt vilken typ av reningsteknik du vill använda och kontrollerat att den uppfyller de reningskrav som ställs på din fastighet ska du komma in med en ansökan till bygg- och miljöförvaltningen.
- Ansökan om att anlägga ett enskilt avlopp via vår e-tjänst
- Eller använd dig av vår ansökningsblankett
- Grannintyg
- Här hittar du vår kontrollplan
Ändra ditt befintliga avlopp
Ibland händer det att du behöver göra en ändring på ditt befintliga avlopp. Det handlar ofta om en mindre ändring, som att du exempelvis behöver byta ut din slamavskiljare. Då behöver du inte ansöka om ett nytt tillstånd utan endast anmäla om ändring till oss på bygg- och miljöförvaltningen.
- Ansökan om att anlägga ett enskilt avlopp via vår e-tjänst
- Eller använd dig av vår ansökningsblankett
Annan typ av avloppsanordning
Har du exempelvis en sommarstuga och vill ha en annan avloppslösning än just WC ska du anmäla det till bygg- och miljönämnden. Det kan bland annat vara en mulltoalett, utedass eller förbränningstoalett.
För dessa typer av avloppslösningar behöver du ofta ha latrinhämtning eller eget omhändertagande av latrin.
- Läs mer om vad som gäller för latrin under tömning av avlopp
- Anmäl annan avloppsanordning för annan toalett än WC via vår e-tjänst
- Eller använd vår blankett om du inte har möjlighet att använda e-tjänster
Om du har en annan avloppslösning för toaletten kanske du i alla fall behöva en avloppsanordning för ditt bad-, disk- och tvättvatten. Har du enbart bad-, disk- och tvättvatten ställs inte samma reningskrav som för en avloppslösning dit en WC är kopplad. Oftast räcker det med en slamavskiljning och att vattnet leds ned i någon typ av enklare infiltration eller markbädd. Tänk på att du behöver göra en ansökan till bygg- och miljönämnden för installation av avloppsanläggningar för bad-, disk- och tvättvatten. Du använder samma ansökningsblankett som för anläggning av vanliga avloppsanordningar ovan.
Från ansökan och anmälan till beslut
- Skicka in ansökan eller anmälan. När du bestämt dig för reningsteknik behöver du skicka in en ansökan eller anmälan till oss.
- Platsbesök. När vi tagit emot din ansökan eller anmälan tar vi kontakt med dig för att boka in ett platsbesök. Under platsbesöket görs en bedömning om den föreslagna lösningen är lämplig utifrån de förutsättningar som finns på fastigheten.
- Tillstånd. När allting ser okej ut och ingenting behöver kompletteras får du ett skriftligt tillstånd från oss. Först när du fått det skriftliga tillståndet kan du börja anlägga det enskilda avloppet. Tänk på att du behöver fylla i en kontrollplan och fotodokumentera anläggandet. Kontrollplan och fotografier ska skickas in till bygg- och miljöförvaltningen när anläggningen är klar. Kontrollplanen skickar vi med i tillståndsbeslutet.
- Slutkontroll. Vi behöver göra en slutkontroll innan jordmassor läggs över anläggningen. Kom därför ihåg att kontakta oss när anläggningen börjar bli klar.
Tjänstegaranti
Hallstahammars kommun strävar efter att erbjuda medborgare, kunder och brukare tjänster med hög kvalitet. Våra tjänstegarantier är till för att tydliggöra vad du kan förvänta dig av Hallstahammars kommun.
Saknar du något på sidan? Kontakta:
Senast uppdaterad: