Fler webbplatser

Att bo i Hallstahammars kommun

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Om du bor hos oss blir du van vid sådant som brukar beskrivas som livskvalitet. Du hittar oss mellan Bergslagens djupa, vackra skogar i norr och slättlandet med Mälarens blå vatten i söder.

  Vårkväll vid slussen vid Skantzen

  Här finns trivsamma skolor och förskolor nära bostaden, god kommersiell service och nära till natur och fritidsanläggningar. Flera nya bostadsområden håller på att byggas och du kan välja att bo i både lägenhet, radhus eller villa. Du finner också ett rikt förenings- och kulturliv med bland annat konstgräsplan, ridhus, teater och kulturhus.

  I Hallstahammar har du nära till allt

  Vi ligger centralt och bekvämt i Mälardalen. Med tåg tar det mindre än 15 minuter till Västerås centrum och en dryg timme till Stockholms central. Söderut, över Kvicksundsbron, når du snabbt Eskilstuna. Du kan dessutom åka avgiftsfritt inom kommunen med Brukslinjen, Flexlinjen och Servicelinjen.

  Hallstahammars kommun består av tätorterna Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm. Genom kommunen slingrar sig Strömsholms kanal på väg ned mot Mälaren och via tretton slussar tar man sig fram till drottningarnas och hästarnas Strömsholm. Det finns dessutom flera naturreservat i kommunen.

  Det här säger de som bor här om Hallstahammar

  Många som bor här använder orden trygghet, närhet, barnvänligt, vacker natur, bra och billigare att leva, stort utbud på aktiviteter och mer prisvärt än i en större ort, cykelavstånd och nära till många fina smultronställen, när de beskriver vår kommun. Här finns de bästa förutsättningar att trivas både som privatperson och som företagare. Vi erbjuder det goda livet i storstadens närhet.

  Hallstahammars tätort

  Hallstahammar är det största samhället i kommunen. Förr i tiden var Hallstahammar en utpräglad bruksort där i stort sett alla jobbade på antingen Bruket, Bulten eller Kanthal. I Hallstahammar är vi stolta över vår historia, inte minst därför att vi lämnat identiteten som bruksort kvar på andra sidan sekelskiftet och idag är en modern småstad. Vårt samhälle präglas av många små företag och har ett litet men bra utbud av affärer från lokala entreprenörer. Allt som du behöver för vardagen finns i centrum och skulle du mot förmodan inte hitta det du letar efter finns trots allt Erikslunds shoppingcentrum bara 10 minuter bort.

  Mitt i samhället ligger Åsby- och Skantzenområdet där ett av Mälardalens populäraste utomhusbad finns med avkoppling för hela familjen. Precis bredvid ligger Sörkvarnsforsens naturreservat med unika naturmiljöer på promenadavstånd från centrum. Inte alla samhällen kan skryta med att ha naturreservat på promenadavstånd från centrum, men det kan faktiskt vi - flera stycken till och med.

  Kolbäcks tätort

  Mitt i kommunen ligger Kolbäck. Det är ett gemytligt litet samhälle där skolan, affären och järnvägsstationen alltid finns precis i närheten samtidigt som du på några få kliv befinner dig ute på vackra landsbygden. Här har av tradition alltid funnits många småföretagare och ett stort föreningsliv. I närheten finns tillgång till både bra fiske, en niohåls golfbana med naturskönt läge mellan Kolbäck och Mölntorp samt centralt i Kolbäck en vida populär disc-golfbana.

  Den som kommer utifrån märker snart att det finns en starkt positiv Kolbäcks-anda. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är men vi Kolbäckare (både infödda och nyinflyttade) är väldigt stolta över vårt Kolbäck. Det är inte svårt att förstå varför.

  Strömsholm

  Strömsholm ligger längst söderut i kommunen. Till Strömsholmsområdet hör även orterna Mölntorp och Borgåsund.

  Många känner till Strömsholms slott och trakterna har historiska anor där hästar och ridning stått i centrum i flera hundra år. Idag är regionen starkt expanderande och något av ett ridsportens eget mecka med nationell ridskola, ridsportens hus och ett av Europas modernaste djursjukhus. Är du intresserad av hästar kan du knappast bo bättre. Men Strömsholm bjuder på mycket mer än så och då inte minst en slående vacker natur just där Mälaren möter ekskogar och hagar. Vill du bo nära naturen ska du flytta hit. Strömsholm är själva sinnebilden för hur man tänker sig Mälardalens kulturlandskap – det blir helt enkelt inte vackrare än här!