Fler webbplatser

Specialkost för dig med särskilda matbehov

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Namn: Elisabeth Hallgren
  Befattning: Måltidschef och kostchef för förskola och skola
  Telefon: 0220-24053
  E-post: elisabeth.hallgren@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Om ditt barn inte kan äta den vanliga maten i förskolan eller skolan kan barnet istället erbjudas specialkost. Det är du som vårdnadshavare som ansöker om specialkost och i ansökan lämnar uppgifter om vilka särskilda matbehov ditt barn har. En ny ansökan ska göras vid varje höstterminsstart så länge barnet har behov av specialkost. Ny ansökan ska också göras direkt om behoven ändras. Det är viktigt att vi alltid har aktuella uppgifter om ditt barns behov.

  Skålar framdukade med grönsaker i

  Ansök om specialkost av medicinska skäl

  Observera att du inte behöver ansöka om specialkost om barnet har nötallergi eller är överkänslig mot nötter. Nötter serveras aldrig i förskolan eller skolan i Hallstahammars kommun.

  Vi behöver intyg om den medicinska diagnosen

  Om ditt barn behöver specialkost av medicinska orsaker, som allergi eller överkänslighet, måste läkare eller dietist skriva ett intyg som du skickar med din ansökan. Som intyg räknas även ett utdrag från ditt barns journal via 1177 Vårdguiden. Om ditt barn är 13 år eller äldre kan du även kontakta aktuell vårdcentral för ett utdrag av journalanteckning om diagnos sedan tidigare finns.

  Nytt intyg behöver inte lämnas om du vid hösterminens start enbart förnyar din ansökan om specialkost, utan att några medicinska orsaker (den medicinska diagnosen) ändrats.

  Om ditt barn byter förskola eller skola, samt vid övergången mellan förskolan och skolan måste både ny ansökan och ett aktuellt intyg lämnas in.

  Ansök om specialkost av etiska eller religiösa skäl

  Skälen till att barnet inte äter viss sorts mat kan även ha etiska eller religiösa skäl. I Hallstahammars kommuns förskolor och skolor erbjuder vi ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ för den som önskar en vegetarisk kost. Det betyder att maträtterna inte innehåller kött eller fisk men kan innehålla mjölk och ägg. Vi kan också laga och servera mat fri från fläskkött. Däremot kan vi inte erbjuda exempelvis halal-, koscher- eller vegankost.

  Om andra behov kring kost eller matsituation finns eller uppstår

  Ibland kan det finnas andra skäl än medicinska, etiska eller religiösa, till att maten eller måltids­situation eller -miljön behöver anpassas, tillfälligt eller under längre tid. Vid dessa tillfällen förs en dialog mellan ledning, pedagoger och andra resurser inom skolhälsovården och arbetsledare i köken för att finna lösningar.

  Vi vill bara laga så mycket som äts upp - kom ihåg att anmäla frånvaro och närvaro senast klockan 08.00 samma dag

  Du som har ett barn som äter specialkost måste anmäla sjukfrånvaro och frisknärvaro för barnets specialkost direkt till förskolans eller skolans kök senast samma dag klockan 08.00. Du kan antingen ringa eller skicka ett sms.

  Det är viktigt för oss att i förväg veta om barnet kommer att äta maten, så vi inte lagar mat i onödan. Det är också viktigt att veta när barnet är tillbaka i skolan eller förskolan igen, så att det finns specialkost tillagad.