Fler webbplatser

Eldning och eldningsförbud

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Telefon: 010-1798200
  E-post: info@rtmd.se
  Besöksadress: Vallbyleden 9, Västerås

  Du som tänder en eld utomhus är alltid ansvarig för säkerheten kring eldandet. Under den här rubriken får du information om regler och annat du bör tänka på kring eldning; vad som är tillåtet och vad som är förbjudet.

  Brasa som brinner utomhus. Barn rör sig i bakgrunden.

  Inte längre tillåtet att elda trädgårdsavfall

  Att det är förbjudet att elda avfall är inget nytt. Det har länge varit förbjudet att elda alla typer av avfall förutom trädgårds­avfall. Sedan 1 januari 2024 finns det nya regler. Det som är nytt är att det inte längre är tillåtet att elda trädgårds­avfall heller. Det gäller oavsett om du bor inom eller utanför detalj­planelagt område.

  Det har tidigare varit tillåtet att elda trädgårdsavfall på sin tomt, men det är det inte längre. För att ta hand om ditt avfall på rätt sätt kan du göra något av följande:

  • kompostera avfallet i din trädgård
  • lämna det till återvinningscentralen

  Hallstahammars kommun följer utvecklingen av tolkningen av de nya bestämmelserna och agerar utifrån de riktlinjer Naturvårdsverket ger.

  Detta räknas som trädgårdsavfall

  Trädgårdsavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av trädgården. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar ingår i begreppet trädgårdsavfall.

  Grilla eller laga mat över öppen eld

  Om inga restriktioner som avrådan eller eldningsförbud råder är det tillåtet att göra upp eld för att grilla eller laga mat i naturen eller på egen tomt. Syftet handlar då inte om att göra sig av med avfall utan om matlagning. Och de nya bestämmelserna omfattar enbart avfallshantering, inte matlagning.

  Eldningsförbud och avrådan om eldning

  Du som eldar är alltid ansvarig för eldningen. Eldning sker alltid på egen risk. Observera att om räddningstjänsten utfärdat eldningsförbud är det alltid förbjudet att elda. Dessa grundregler gäller för alla överallt. Rådgör gärna med räddningstjänsten innan eldning.

  Allemansrätten och eldning

  Allemansrätten innebär inte någon självklar rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.

  Tillstånd krävs om du vill ordna en brasa för allmänheten

  Om du ordnar ett offentligt arrangemang med eld (exempelvis en majbrasa under valborgsfirandet) krävs att du har tillstånd från polismyndigheten. Rådgör med polisen på telefon 114 14 om du är osäker på om tillstånd krävs.

  Kontakta räddningstjänsten med dina frågor om eldning

  Vid frågor om eldning är du välkommen att kontakta Räddningstjänsten Mälardalen. Du kan också läsa mer på myndigheternas webbplatser.