Fler webbplatser

Vad du kan göra själv för att förbättra din ekonomi

    Telefon: 0220-24000
    E-post: kundcenter@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

    Öppettider i kundcenter
    1 sept - 31 maj (vintertid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.30
    Fredag 08.00-16.00

    1 juni - 31 augusti (sommartid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.00
    Fredag 08.00-15.00

    Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

    Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

    Telefon: 0220-24000

    Du som har en handläggare

    • Skicka meddelande
    • Ring din handläggare
      • Handläggarna har telefontid vardagar 08.30-09.30.

    Du som inte har en handläggare

    För att ha rätt till försörjningsstöd ska du göra och ha gjort vad du kan för att bidra till din egen försörjning. Det är social­tjänst­lagen som styr reglerna för försörjningsstöd.

    I första hand har du eget ansvar för att hitta lösningar på dina ekonomiska problem. Det finns därför några saker du kan behöva tänka igenom och göra innan du söker försörjningsstöd. Du avgör själv vad du är beredd att göra, men här följer några exempel och tips:

    Öka inkomsterna

    • Sök arbete, utöka arbetstiden eller sök annat arbete om det kan förbättra ekonomin.
    • Sök a-kassa om du blivit arbetslös. Om du inte är medlem i en a-kassa kan du ändå ha rätt till grundbelopp från Alfa-kassan.
    • Sök bidrag och ersättningar hos andra myndigheter, exempelvis sjukpenning, bostadsbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd. När det gäller föräldrapenning: sök full ersättning för sju dagar per vecka.
    • Sök bostadstillägg om du är 65 år eller äldre. Läs mer på Pensionsmyndighetens webbplats.
    • Sök ersättning från AFA vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, föräldraledighet, dödsfall.
    • Beroende på vad som hänt, sök ersättning från ditt försäkringsbolag.

    Använd tillgångarna

    • Använd dina besparingar (gäller alla typer av sparanden och ekonomiska placeringar)
    • Om ditt behov av försörjningsstöd inte är tillfälligt: sälj eventuella fordon och fastigheter om de kan ge ekonomisk vinst. I Hallstahammar får hushållet ha en bil värd cirka 17 000 kronor utan att det påverkar försörjningsstödet.

    Om ditt behov av ekonomisk hjälp är akut är du välkommen att kontakta oss även om du inte hunnit sälja dina tillgångar.

    Se över utgifterna

    • Se över om du behöver byta bostad och sänka bostadskostnaden. Ställ dig i så fall i bostadskö och sök bostad aktivt. Kommunen har riktlinjer kring vad en bostad högst får kosta om man har försörjningsstöd.
    • Se över prenumerationer och abonnemang och säg upp sådant som inte är nödvändigt.
    • Fundera på om du förbrukar onormalt mycket el eller varmvatten.
    • Betalar du för försäkringar som inte är nödvändiga? Försörjningsstöd beviljas bara till hemförsäkring, inga tilläggsförsäkringar.

    Tandvård, glasögon, medicin

    • Begär ett kostnadsförslag som visar åtgärder och priser innan du påbörjar en dyrare tandvårds­behandling. Då kan du själv bedöma vad du har råd med och vad du vill genomföra. Undersök om det finns billigare behandlingsalternativ. Tillsammans med tandläkaren kan du även bestämma hur behandlingen ska läggas upp så att du bara utför så mycket behandling som du har råd med varje månad.
    • Tandvårdsmottagningar kan ta olika mycket betalt för samma typ av behandling. På Tandvårds- och läkemedels­förmåns­verket, TLV kan du se referenspriser för olika behandlingsåtgärder. Ibland kan det löna sig att byta mottagning om det är möjligt.
    • Jämför priser hos olika optiker, priserna kan skilja mycket. Om du vill kan du göra synundersökningen hos en optiker, begära att få ut receptet och sedan köpa glasögonen någon annanstans. Prisvärda glasögon kan även köpas på internet.
    • Vissa tandvårdsmottagningar och optiker erbjuder delbetalning, så undersök om du kan få det.
    • Du kan även ansöka om delbetalning av medicin hos apoteket, då slipper du göra ett stort kontantutlägg utan får månadsfaktura istället.

    Om du vill söka ekonomiskt bistånd till tandvård eller glasögon ska det göras innan du påbörjat behandlingen eller beställt glasögonen. Kontakta oss så får du veta hur det går till.

    Utmätning av inkomsten

    • När du har skulder kan Kronofogden utmäta (ta) en del av dina inkomster. Men de kan inte ta hur mycket som helst, du har rätt att behålla ett förbehållsbelopp. (Förbehållsbelopp är Kronofogdens ord för existensminimum.)
    • Det finns en mängd livsnödvändiga utgifter som Kronofogden inte känner till att du har om du inte upplyser om det. Det gäller både löpande utgifter som hyra och el, men även läkarvård, medicin, tandvård, glasögon, arbetsresor, specialkost med mera. Kontakta därför Kronofogden så att de räknar fram rätt förbehållsbelopp för dig och inte utmäter för mycket.

    Om du har utmätning kan du inte få försörjningsstöd. Det beror på att du redan har existensminimum och inkomster som är högre än försörjningsstödet.

    Budget- och skuldrådgivningen

    Hos kommunens budget- och skuldrådgivning kan du till exempel få hjälp att ta tag i en ekonomiskt rörig situation, få stöd i kontakterna med fordringsägare eller praktisk hjälp att söka skuldsanering. Dra dig inte för att kontakta budget- och skuld­rådgivningen, det kan finnas mycket att göra som kan vara till hjälp för dig.