- Startsidan
- > Stöd och omsorg
- > För dig som vill göra en insats för andra
- > Att vara kontaktperson till någon med funktionsnedsättning
Att vara kontaktperson till någon med funktionsnedsättning
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Befattning: Biståndshandläggare för insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
Direktnummer: 0220‑243 28 eller 0220‑248 13.
För att besöka handläggare behöver du boka en besökstid. Får du inte svar på LSS-handläggarens telefon kan du ringa till kundcenter, tfn. 0220‑240 00 som hjälper dig vidare.
Alla behöver någon att prata med och göra saker tillsammans med - kort sagt, alla behöver en kompis. Personer som har en funktionsnedsättning kan ha svårare att knyta sociala kontakter och kan känna sig ensamma. Det är här att vara kontaktperson kommer in. Som kontaktperson kan du göra skillnad i någons liv genom att bli en kompis några timmar i månaden.
Många människor har nedsatt förmåga att fungera fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. Vissa av oss har det mer än andra och kan då ha rätt till stöd från kommunen genom lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortat LSS. Inom LSS kan man till exempel ansöka om en kontaktperson, det gäller unga som äldre. Det innebär att kommunen förmedlar kontakt mellan en person med funktionsnedsättning och en privatperson.
Att vara kompis några timmar i månaden, hjälper inte bara för stunden utan bidrar till att bryta någons utanförskap. Och vi lovar att det kommer att vara berikande även för dig!
Relationen är det allra viktigaste. Ingen blir kontaktperson för att tjäna pengar, men du får en ersättning för din tid i form av ett arvode och en omkostnadsersättning. Du får också stöd och handledning från oss vid behov.
När du anmält ditt intresse parar vi ihop dig med en person som vi tror ska passa, utifrån liknande intressen. Exempel på saker man kan göra ihop är att promenera, fika, gå på bio eller bara sitta och prata. Det enda kravet vi har är att du är över 18 år. I övrigt är tanken just att du ska vara som du är: en vanlig människa.
Om du är nyfiken och vill veta mer om hur det är att vara kontaktperson är du välkommen att höra av dig till oss. Kundcenter hjälper dig att komma i kontakt med en LSS-handläggare. Du är också välkommen att kontakta handläggarna direkt. Du kan också fylla i intresseanmälan här på webben eller e-posta dina frågor till social- och arbetsmarknadsnämnden.
Myndigheten för delaktighet (MFD) har spelat in flera filmer som berättar om hur det är att vara kontaktperson och hur det funkar. Det finns både kortare och längre versioner av filmerna – kolla gärna!
Känslan av att ha eller vara kontaktperson - så här beskrivs den
Saknar du något på sidan? Kontakta:
Senast uppdaterad: