Fler webbplatser

Gifta sig borgerligt

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Går ni i giftastankar och vill gifta er borgerligt är ni välkomna att ta kontakt med oss på kommunen så hjälper vi er. En borgerlig vigsel är rättsligt bindande precis som ett kyrkbröllop fast utan några religiösa inslag.

Boka tid för vigsel

För er som vill vigas borgerligt erbjuder kommunen vigsel, som förrättas av någon av Hallstahammars kommuns vigselförrättare. Att vigas borgerligt kostar ingenting. Ni behöver två vittnen till vigseln, och om ni inte ordnar vittnen själva kan vi hjälpa till med det.

Ni är välkomna att kontakta kommunen för bokning av tid. Har ni önskemål om att vigas under helgar, röda dagar eller på annan plats än i kommunhuset försöker vi ordna det i möjligaste mån.

Könsneutrala äktenskap och vigsel utförs av borgerliga vigselförättare i Hallstahammars kommun varje fredag klockan 13.00–16.00 då det alltid finns en vigselförättare tillgänglig för bokade vigslar. Övrig tid bokas efter överenskommelse. Du väljer själv plats för vigseln, det går även bra att vara i kommunhuset. Vigsel kan ske på svenska, finska eller engelska.

Innan ni gifter er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Syftet med en hindersprövning är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

  • Den som är under 18 år får inte gifta sig.
  • De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra.
  • Den som redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap. De som är registrerade partner kan omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.