Fler webbplatser

Mål och riktlinjer för måltidsverksamheten inom förskola och skola

    Telefon: 0220-24000
    E-post: kundcenter@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

    Öppettider i kundcenter
    1 sept - 31 maj (vintertid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.30
    Fredag 08.00-16.00

    1 juni - 31 augusti (sommartid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.00
    Fredag 08.00-15.00

    Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

    Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

    Namn: Elisabeth Hallgren
    Befattning: Måltidschef och kostchef för förskola och skola
    Telefon: 0220-24053
    E-post: elisabeth.hallgren@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    I Hallstahammars kommun har vi ambitionen att laga maten från grunden och att använda så lite hel- och halvfabrikat som möjligt. Maten planeras och tillagas av kockar och ekonomibiträden på plats i förskolornas och skolornas respektive kök.

    Mat lagad som hemma men i större mängd

    I Hallstahammars kommun har varje förskola och skola ett eget kök. Undantaget är Stömsholm där förskolan och skolan gemensamt får maten från förskolan Strömsholms kök. Kockarna i respektive kök planerar själva vilka rätter som ska tillagas och serveras på förskolan eller skolan varje dag.

    Med att laga mat från grunden menar vi att vi i första hand strävar efter att laga maten från råvaror. I begreppet råvaror räknar vi även in livsmedel som har genomgått olika konserveringsmetoder för att förlänga hållbarheten eller för att förbereda råvaran för användning i köken. Exempel på sådana råvaror är strimlat, tärnat och skivat kött och korv, torkad pasta, hackad lök, tärnade eller strimlade frysta grönsaker, skalad potatis och konserverade grönsaker.

    Vi tillagar alltid potatismos, såser, soppor, gryträtter och gratänger från grunden. Ofta tillagar vi även färsbiffar eller färsrätter i ugnsform från grunden. Ibland väljer vi att servera ”halvfabrikat” (beroende på kökslokalernas utrustning och standard samt personalbemanning). Det kan vara köttbullar, färsbiffar, pannkakor, panerad fisk till exempel. Här arbetar vi aktivt för att så ofta det går i stället välja andra rätter som är möjliga att laga ifrån grunden. I mån av tid och för att få ett varierat sortiment bakar vi även mjukt bröd ibland.

    Till maträtten serveras grönsaker med fokus på säsongens råvaror, bröd, matfett, mjölk och vatten. Vi arbetar för att öka andelen ekologiska råvaror successivt.

    Europeiska garantifonden för jordbruket

    Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket. Skolmjölksstödet kan sökas av alla skolor både kommunala och fristående skolor från förskola till gymnasium. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler elever möjlighet att dricka mjölk i skolan.

     

     

    De flesta ska kunna äta det mesta

    Vi undviker maträtter som innehåller livsmedel som kan ge kraftiga reaktioner hos överkänsliga. Nötter, jordnötter och mandel ingår inte i maten.

    Vuxna äter tillsammans med barn och elever

    Förskolan och skolan ska på ett positivt och naturligt sätt främja bra levnadsvanor och hälsa. Måltiderna och situationen kring måltiderna ska förutom att grundlägga goda matvanor, ingå i lärandet och bidra till barnens utveckling. Ett sätt att göra det är att pedagoger och andra medarbetare i förskolan och skolan äter tillsammans med barnen och eleverna. Det kallas för pedagogisk måltid.

    Delaktighet och möjlighet att påverka

    På skolorna finns matråd, där eleverna kan vara delaktiga och påverka skolmaten och skolmatsmiljön. Du som är förälder eller anhörig är alltid välkommen att vara med och äta lunch när du besöker ditt barn på förskolan eller i klassen.

    Har du frågor eller synpunkter på skolmaten eller om specialkosten, tveka inte att kontakta måltidschefen.