Fler webbplatser
Stöd och omsorg

Virtuell verklighet på Äppelparken

Boende på äldreboende Äppelparken får testa nya virtuella upplevelser och spel som stärker muskler, tränar balans och upprätthåller rörligheten.

Hallstahammar första kommun att testa VR spelen

Folkhälsan i Finland har tillsammans med danska startupföretaget Gonio VR utvecklat spel för äldre personer som bor på äldreboende. Även de boende har varit med i utvecklingsarbetet och fått tycka till om spelen. Spelen har använts med goda resultat i Finland och nu får Hallstahammars kommun som första kommun i Sverige testa dessa spel på Äppelparkens finska avdelning, Herrevad 1.

Spel som ger de rätta utmaningarna

Spelen spelas i en virtuell värld, som man ser med hjälp av VR-glasögon. Med glasögonen på kommer man in i spelvärlden och högtalare runt omkring ger den rätta ljudmiljön. Spelen är utvecklade så att de ska ge de rätta utmaningarna för personerna de är gjorda för. Den som spelar uppmuntras på ett lekfullt sätt att utföra rörelser som till exempel stärker muskler, tränar balans och upprätthåller rörligheten enligt var och ens förutsättningar. I spelen får de boende bygga fågelholkar eller åka i en vagn i skogen och plocka svamp, frukt och bär. Vissa är lätta att plocka och andra behöver man sträcka lite längre för att nå. Och då appen har stöd för att spegla bilden till en extern skärm eller TV, så kan vårdpersonal och de andra boende se samma som spelaren ser, och engagera sig i upplevelsen.

Besöka Finland virtuellt

Den finska avdelningen har även fått testa olika virtuella upplevelser som virtuella resor till Finland. Med hjälp av Virtual Reality kan man återskapa samt återuppleva platser och händelser som väcker minnen. Man kan förstärka känslan av välbefinnande genom att virtuellt uppleva sådant man är eller varit intresserad av tidigare i livet eller besöka en ort som man bott i tidigare.

Syftet är att ta den virtuella tekniken till människor inom äldreomsorgen och förbättra deras välmående, göra vardagen lite roligare och sätta ny teknik i händerna på en befolkningsgrupp som normalt sett sällan kommer i kontakt med den. VR har flera positiva effekter, man kan stimulera minnet genom att besöka platser som är bekanta för dem, de har även positiva effekter mot stress, utbrändhet och depression och kan användas i rehabilitering.

Alla får prova på

Till en början är det bara en avdelning som fått testa Virtuell verklighet, men inom kort kommer vi ha öppna VR dagar då samtliga boende på Äppelparken inbjuds att få prova .

 

Happy senior man on wheelchair using VR headset at home