Samverkan skola och näringsliv
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Du som företagare eller chef inom en näringsverksamhet gör en viktig insats genom att ta emot elever för praktisk arbetslivsorientering, prao. Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Du som arbetsgivare har också ett gyllene tillfälle att hitta och knyta kontakter med framtida arbetskraft. På hösten genomför skolan arbetsmarknadsveckor för elever i årskus åtta. Då får eleverna möjlighet att komma på studiebesök och företag besöker skolan och berättar om yrken och arbetsplatser. Dagens elever är morgondagens medarbetare och företagare!
PRAO för ökad kunskap om näringslivet
Den praktiska arbetslivsorienteringen, praon är en obligatorisk del av undervisningen både i grundskolan och i grundsärskolan. I stort sett alla arbetsplatser kan ta emot en praoelev oavsett om det är ett stort eller litet företag, en förening, en kommun eller en myndighet.
I Hallstahammars kommun genomförs praon för eleverna i årskurs åtta under vårterminen och för eleverna i årskurs nio under höstterminen. Varje elev ska vara på prao en vecka i åttan och en vecka i nian.
Perioderna när eleverna på Parkskolan och Tunboskolan genomför sin prao sträcker sig oftast över fyra veckor i mars eller början av april, samt fyra veckor i oktober eller november.
Praktik för elever med individuell studieplan
För elever som saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram erbjuds introduktionsprogrammet i Hallstahammar. Alla elever följer en individuell studieplan. Den utgår från elevens behov, förutsättningar och mål. Studieplanen visar vad som behövs för att du ska bli behörig till gymnasiet eller komma ut i arbetslivet.
Ica Matkassen i Hallstahammar är ett av de företagen i kommunen som erbjuder prao och praktik.
– Ica Matkassen tar emot våra elever och ungdomar på ett föredömligt sätt, får våra elever och ungdomar att lära sig massor av nya saker och får de att växa som personer. Underlättar stort i vårt arbete med elever och ungdomar som behöver en extra push i vardagen, säger Arman Elezovic, enhetschef och rektor för gymnasieutbildningen.
– Vi ser det som en självklarhet att engagera oss i barn och ungdomars utveckling och välmående. Alla är vi olika och om man av någon anledning finner det svårt att gå till skolan ställer vi upp med alternativ sysselsättning. Vi är sedan länge engagerade i praktik för ungdomar och anpassar uppgifter och arbetstid efter individ. Hos oss har vi en lättsam stämning och kan erbjuda uppgifter i olika svårighetsgrad. Ett plus för de som kommer är ju också att möjligheten till sommarjobb/extrajobb finns om man lägger manken till. Men inget av detta skulle vara möjligt utan någon som samordnar hela projektet, så ett stort tack till personalen på gymnasieutbildningen som tog kontakt med oss och initierade samarbetet - vi ser detta som en långsiktig satsning!, säger Marie Söderberg, butikschef Ica Matkassen.
Arbetsmarknadsveckor i samverkan med näringslivet
Under hösten genomför man även arbetsmarknadsveckor för elever i årskurs åtta.
– Det vi alltid vill ha stöd och hjälp med är samverkan kring våra temadagar som vi kallar för arbetsmarknadsveckor eller framtidsveckor. Då ser vi gärna att vi får komma på studiebesök eller om det finns företagare som vill komma till oss. Självklart vill vi gärna också har ännu fler kontakter inför prao, säger Ann-Sofie Rapp, rektor Tunboskolan.
Se den tecknade filmen från Skolverket om hur du som arbetsgivare kan ta emot en praoelev på din arbetsplats. (Cirka 1 minut och 50 sekunder)
Kontakt
Befattning: Studie- och yrkesvägledare på Parkskolan
Telefon: 0220-24253
Besöksadress: Parkgatan 27, Hallstahammar
Befattning: Studie- och yrkesvägledare på Tunboskolan
Telefon: 0220-24644
Besöksadress: Södra Prästgårdsgatan 2, Kolbäck
Befattning: Studiekonsulent - Kommunens aktivitetsansvar (KAA)
Telefon: 0220-24792
Du kan även sms:a nummer 072‑595 35 09.
Sidan uppdaterades den