Frågor och svar om att servera alkohol

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Befattning: Alkohol- och tobakshandläggare
Telefon: 0220-24000
E-post: alkohol.tobak@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Du når våra handläggare direkt på telefonnummer 0220‑247 02 eller 0220‑247 07

Här har vi samlat några vanliga frågor kring alkoholservering och serveringstillstånd.

Får en restaurang bjuda gäster på alkoholdrycker?

Nej, en restauratör får aldrig bjuda en gäst på alkohol, inte ens som kompensation för dålig service eller liknade. Däremot är det tillåtet att bjuda på mat och kaffe.

Vem har ansvaret för att kontrollera åldern på en gäst som beställer alkoholdrycker?

Det är alltid den som lämnar ut drycken, exempelvis servitören, servitrisen eller bartendern. Att legitimationskontroll sker i dörren spelar således ingen roll, den som serverar ska ändå själv alltid kontrollera åldern.

Finns det någon åldersgräns för serveringsansvariga?

Ja, 20 år, och de ska vara lämpliga för uppgiften.

Hur gammal måste man vara för att kunna erhålla ett serveringstillstånd?

För att kunna erhålla ett serveringstillstånd måste man vara 20 år.

Är det tillåtet att sälja två starköl till priset av en?

Nej, det är inte tillåtet att använda alkohol som en lockvara vilket innebär att det inte är tillåtet att ge mängdrabatt på alkoholdrycker.

Är det tillåtet med Happy Hour?

Ja, under förutsättning att priset på mat och alkoholfria drycker också omfattas.

Hur länge, det vill säga hur sent på kvällen, måste en restaurang servera mat?

Under hela den tid som restaurangen serverar alkoholdrycker måste de också tillhandahålla lagad mat. Under sen kvällstid ställs inte samma höga krav på variation och allsidighet. Då kan det vara tillräckligt med några rätter lagad mat.

Får en gäst ta med sig alkoholdrycker från en restaurang eller annat område med serveringstillstånd, exempelvis festivalområde?

Nej, det är aldrig tillåtet för en gäst (eller krögare och personal) att ta med sig alkoholdrycker från restaurangen. Inte ens krögaren själv får köpa eller ta med alkoholdrycker från den egna restaurangen för att konsumera någon annanstans.

Är det tillåtet för en krögare att blanda egna shots i flaskor?

Nej, det är förbjudet att, som det heter, ombuteljera drycker det vill säga att sätta egna etiketter på flaskor.