Frågor och svar om att servera alkohol

    Telefon: 0220-24000
    E-post: kundcenter@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

    Öppettider i kundcenter
    1 sept - 31 maj (vintertid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.30
    Fredag 08.00-16.00

    1 juni - 31 augusti (sommartid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.00
    Fredag 08.00-15.00

    Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

    Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

    Befattning: Alkohol- och tobakshandläggare
    Telefon: 0220‑247 02
    E-post: alkohol.tobak@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    Här har vi samlat några vanliga frågor kring alkoholservering och serveringstillstånd.

    Nej, en restauratör får aldrig bjuda en gäst på alkohol, inte ens som kompensation för dålig service eller liknade. Däremot är det tillåtet att bjuda på mat och kaffe.

    Det är alltid den som lämnar ut drycken, exempelvis servitören, servitrisen eller bartendern. Att legitimationskontroll sker i dörren spelar således ingen roll, den som serverar ska ändå själv alltid kontrollera åldern.

    Ja, 20 år, och de ska vara lämpliga för uppgiften.

    För att kunna erhålla ett serveringstillstånd måste man vara 20 år.

    Nej, det är inte tillåtet att använda alkohol som en lockvara vilket innebär att det inte är tillåtet att ge mängdrabatt på alkoholdrycker.

    Ja, under förutsättning att priset på mat och alkoholfria drycker också omfattas.

    Under hela den tid som restaurangen serverar alkoholdrycker måste de också tillhandahålla lagad mat. Under sen kvällstid ställs inte samma höga krav på variation och allsidighet. Då kan det vara tillräckligt med några rätter lagad mat.

    Nej, det är aldrig tillåtet för en gäst (eller krögare och personal) att ta med sig alkoholdrycker från restaurangen. Inte ens krögaren själv får köpa eller ta med alkoholdrycker från den egna restaurangen för att konsumera någon annanstans.

    Nej, det är förbjudet att, som det heter, ombuteljera drycker det vill säga att sätta egna etiketter på flaskor.