- Startsidan
- > Samhällsplanering
- > Kommunen förändras och förnyas
- > Nibbleprojektet med skolan i centrum
Nibbleprojektet med skolan i centrum
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Befattning: Strateg för social hållbarhetsarbete
Telefon: 0220-24044
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
En ny skola ska byggas på Nibbleområdet i Hallstahammar.
En förstudie för den nya skolan påbörjades redan 2020 och nu går arbetet vidare med att upphandla ett partneringavtal för fortsatt arbete med den nya skolan. Partneringavtalet och kommande byggnation kommer ske i samverkan med det stora pågående aktionsforskningsprojektet som syftar till att skapa ett hållbart Hallstahammar där invånare i Nibble trivs och har en god hälsa. Grundbulten i projektet är att skapa delaktighet och ägarskap av de gemensamma samhällsfrågorna hos viktiga samhällsaktörer som föreningsliv, företag, boende och övriga representanter för lokalsamhället. Att processen nu går vidare till Tekniska förvaltningen innebär inte att vi har ett färdigt förslag utan vägen framåt kommer utvecklas med hjälp av olika skisser.
Mer om aktionsforskningsprojektet
För att kunna åstadkomma en god folkhälsa behöver vi ta reda på vilka behov som finns i Hallstahammar. Som ett led i arbetet deltar Hallstahammar i ett stort projekt som leds av Region Västmanland. Hallstahammars medverkan fokuserar på hur vi kan utveckla Nibbleområdet, med skolan i centrum.
- I vår forskning betraktar vi kommunen som en levande plats fylld med kreativa människor med olika idéer, resurser och behov. Vi är övertygade om att dessa utgör nyckeln till kommunens framtida utveckling, förutsatt att de ges möjlighet att vara med och påverka, säger Mats Tyrstrup, docent vid Handelshögskolan i Stockholm och där forskningsledare vid Stiftelsen Leading Healthcare.
Grundbulten i projektet är att skapa delaktighet och ägarskap av de gemensamma samhällsfrågorna hos viktiga samhällsaktörer som föreningsliv, företag, boende och övriga representanter för lokalsamhället.
Projektet ska leda till positiva konsekvenser för hur resurser används och skapa ett större medägandeskap bland boende och verksamma i Hallstahammar på Nibbleområdet, med skolan som ett samlande nav för området.
Vad händer nu?
Under hösten 2024 kommer arbetet med att lyssna på och samla in önskemål och tankar från boende och invånare i Nibble att fortsätta. Detta samtidigt som även företagare, näringsidkare, föreningar och civilsamhället i Nibble kommer få möjlighet att bli delaktiga.
Nästa fas i arbetet
Under våren 2024 har fokus för arbetet legat på att ta in synpunkter och önskemål från vuxna och äldre att komma med önskemål. Det arbetet kommer att fortsätta under hösten, samtidigt som även synpunkter från näringsidkare, företagare, föreningar och civilsamhälle kommer att samlas in.
Arbetet med projektering inleds med en idéfas som sedan följs av en projektering. Stor vikt kommer läggas på inkludering av alla berörda parter som tillsammans med entreprenören skapar den bästa möjliga skolan. Partneringarbetet och projekteringen ska drivas i samarbete och samklang med det pågående forskningsprojektet.
Arbetet med att upphandla ett partneringavtal pågår och är inne i ett slutskede. Målet är att ett beslut ska fattas under senhösten 2024. Efter det kan arbetet påbörjas med att bilda det team som tillsammans med kommunens politiker ska arbeta in de förslag som inkommit i byggprocessen av den nya Nibbleskolan.