Maria, välfärdstekniksamordnare

  Maria jobbar inom äldreomsorgen och hjälper till med modern teknik som ökar livskvaliteten för våra äldre i kommunen.

  Maria jobbar som välfärdstekniksamordnare

  Varför har du valt att jobba inom just ditt yrke

  - Jag har arbetat inom äldreomsorgen i Hallstahammars kommun i 23 år, de senaste fyra åren som välfärdstekniksamordnare. Jag har ett väldigt givande roll där jag stöttar våra verksamheter inom äldreomsorgen med välfärdsteknik, som trygghetslarm, projektorer, skärmar och andra produkter som gör att du kan delta på digitala aktiviteter. Till exempel har vi stora aktivitetsskärmar på 55 tum på alla äldreboenden. De gör att du t ex kan spela bowling, lägga pussel eller spela bingo. De är oerhört uppskattade av våra boende men också av medarbetarna för att de underlättar i olika aktiviteter.

  - 20 % av min tjänst består i att jag är digital fixare i kommunen. Som fixare hjälper jag alla över 65 år med digital teknik. Jag har telefontid varje torsdag mellan kl.8-9 och då kan man boka mig för ett personligt besök i hemmet för hjälp och stöd med t ex mobiler. Jag lär ut swish och Facebook men installerar också wifinätverk och rensar datorer. Tjänsten är helt gratis för de äldre.

  Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

  - Jag tillbringar nästan all min tid ute i våra verksamheter där jag stöttar vårdpersonal inom allt som rör teknik och system. Jag har min bas på kommunhuset men är nästan hela min tid ute i verksamheterna.

  Vad är det roligaste med ditt jobb?

  - Det roligaste är att jag kan se effekterna av det jag gör, eftersom jag jobbar både övergripande och ute i verksamheterna, där jag kan se vad mitt jobb leder till för våra boende och personal. Även som digital fixare kan jag ju direkt se effekterna av det jag gör.

  - Jag kan ge en person modet att använda digitala tjänster vilket oftast öppnar en helt ny värld där personen kan bli delaktig i nutiden, börja använda 1177 eller swisha. Det är väldigt uppskattat när någon upptäcker hur mycket i den digitala världen som de kan dra nytta av och få nöje avt. Det känns alltid lika bra när någon vågar prova något som kan ge den glädje eller nytta.

  Berätta något som alla inte vet om just ditt jobb

  - Hittills i år har jag genomfört över 120 besök runt om i hela kommunen, från Strömsholm till Ekeby. Många förstår nog inte riktigt hur många jag möter och kan hjälpa under ett år. Jag tycker att det är så roligt att jag hela tiden får in nya bokningar som digital fixare. Det visar att behovet av hjälp verkligen finns där.