Fler webbplatser

Trångfors smedja

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Befattning: Besöksnäringsutvecklare
  Telefon: 0220-24663
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Den första stångjärnshammaren i Trångfors anlades år 1628 av köpmannen Adolf Willemson från Västerås. Det var då en liten industri med tre anställda.

  Smide i Trångfors smedja

  När Strömsholms kanal anlades på 1700-talet blev sträck­ningen rakt över brukstomten vilket medförde att den gamla herrgården och smedjan revs. Den nuvarande smedjan uppfördes på plats 1799. Smedjan utnyttjade kanalens vatten genom att en vattenränna i trä försåg smedjan med vattenkraft via de stora vattenhjulet. När Lancashiresmidet introducerades 1875 ökade produktionen radikalt. År 1900 nådde produktionen en topp på 3100 ton. Smedjan lades sedan ned redan 1915.

  Idag bedrivs museiverksamhet i smedjan av Svedvi-Berg Hembygdsförening. Smedjan tillhör ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen. Under sommarhalvåret träffas volontärer för att restaurera smedjan. Då aktivitet pågår är du välkommen att titta in och se hur arbetet fortskrider.

  Mer att titta på och upptäcka runt smedjan

  På området hittar du en stor trälada som användes till att förvara kol i under smedjans storhetstid. Pråmar på kanalen kom lastade fulla med kol från kolmilorna i Bergslagens skogar. Därefter lastade man om kolet till vagnar som drogs av hästar på den smala spång som finns högt upp i ladan och vars ingångar du kan se från utsidan. Man gick in genom ena dörren och kom ut genom den andra. Det var ett riskfyllt jobb och inget för den som var höjdrädd.

  Bakom ladan mot kanten av åsryggen hittar du en vattenkälla med källvatten. Enligt folksägen så ska den som dricker av vattnet "finna vägarna till visdom". Observera att dricka vattnet sker på egen risk. Kommunen tar inga prover på vattnet, så vattenkvaliteten är okänd.

  Årligen återkommande aktiviteter

  Runt Trångfors smedja anordnas det olika arrangemang under året. En populär aktivitet är Trångforsdagen som sker i augusti varje år och arrangeras av Stiftelsen Trångfors vänner. Även föreningen Atletfiskarna brukar i augusti anordna fiskeaktiviteter i kanalen vid Trångfors. För aktuella evenemang i Hallstahammar ber vi dig titta i evenemangskalendern.

  Observera att fiske i området kräver fiskekort. Det är två olika aktörer som säljer fiskekort i området. För fiske i den strömmande forsen nedanför Trångfors smedja ansvarar företaget Sörqvarnforsens sportfiske. Fiske i Kolbäcksån eller Strömsholms kanal sköts av fiskeklubben Atletfiskarna. Aktuell information om fisket och köp av fiskekort gör du via aktörernas egna webbplatser.