Fler webbplatser

Strömsholms kanal

  En resa på Strömsholms kanal har något av ett äventyrligt lugn över sig. I sakta fart puttrar du fram med båt eller paddlar stilla i din kanot, allt medan hägern håller ett vakande öga från strandkanten. Är du uppmärksam kan du få se den vackra kungsfiskaren – eller kanske en bäver som i skymningen klyver den stilla vattenytan.

  Bild på Sörkvarnsslussen i Hallstahammar

  Det är utan tvivel en bekväm ”vildmarksresa” som du har möjlighet att unna dig utefter Sveriges näst äldsta kanal som följer Kolbäcksåns vattensystem. Från ditt strandhugg har du alltid nära till sevärdheter, mysiga restauranger och andra aktiviteter! Kanalen håller öppen för båttrafik från mitten av juni till mitten av augusti.


  Att resa på Strömsholms kanal

  Strömsholms kanal drivs av Kanalbolaget med kommunerna Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Smedjebacken som ägare. Den är idag en ren turistled och nyttjas inte alls som transportled mot industrin. Privatbåttrafik, båt, kanot eller cykeluthyrning är några av de verksamheter som man idag kan göra på eller längs med kanalen.

  Strömholms kanal följer Kolbäcksåns vattensystem och passerar genom historiska bruksbygder. Den 11 mil långa farleden passerar 14 sjöar, från Barken i norr till Mälaren i söder.

  Kanalmuseum

  På området Skantzen i Hallstahammar har man byggt upp ett museum kring historien och byggandet av Strömsholms kanal.
  Här kan man se de olika metoderna som användes och även se de gamla verktygen.

  Vill man så kan man även få prova på att slussa i den skalenligt byggda modellen av Konung Gustav IV Adolfs sluss (Skantzen-Norlings sluss). Visning av museet sker, på uppdrag av Kanalbolaget, av Svedvi Berg hembygdsförening.