Fler webbplatser

Museer

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Det finns en hel del saker att uppleva i Hallstahammars kommun som både rör vår historia och natur. Allt från det kungliga slottet med anor från 1300-talet, Thore Skogman och naturfotografi. Länkarna går till webbplatser som sköts av respektive museum.

Bild från Trångfors smedja

Ekomuseum Bergslagen

Hallstahammars kommun är en av sju kommuner som idag ingår i Ekomuseum Bergslagen - ett museum utan väggar. Skantzen-, Trångfors- och Strömsholmsområdet, Borgåsunds gästhamn och Strömsholms kanal ingår alla i Ekomuseum Bergslagen.

Hästmuseum Strömsholm

I över 500 år har Strömsholm i Västmanlands hjärta varit Sveriges hästcentrum, men först 2018 startades Hästmuseum Strömsholm. Ett museum som bygger på ny teknik och är öppet dygnet runt, året om. Istället för att visa upp gamla saker i ett hus, blir besökaren guidad via en app i sin smartphone runt hela Strömsholmsområdet.

Kanalmuseet Skantzen

Här hittar du en utställning över Strömsholms kanals historia med bland annat en fungerande slussmodell och verktyg som användes när kanalen byggdes. På området finns också kuskbostad, skolmuseum, kapell och en bagarstuga där du kan få baka tunnbröd på gammeldags vis. Öppet maj till augusti.

Åsby lantbruksmuseum

I två sädesmagasin har vi samlat redskap från lantbrukshushållet genom två sekel. Se en bränneribod med anor från 1600-talet där brännvin har tillverkats både för grossistförsäljning och för gårdens krog. Öppet helger i juli, 13.00-17.00.

Strömsholms slott

Det ursprungliga Strömsholm slott byggdes år 1556 på order av Gustav Vasa. Under 1800-talets första hälft användes Strömsholms slott som lustslott och beboddes tidvis av den kungliga familjen. I slottet finns väl bevarade kungliga interiörer och en stor samling målningar.

Thore Skogmans museum

Här berättas minnen från Thore Skogmans storhetstid och här finns en stor samling med Thores album och andra föremål från hans långa och produktiva karriär. Guidade turer enlig övernskommelse.

Trångfors smedja

I den restaurerade lancashiresmedjan visas en imponerande mumblingshammare och fyra härdar från järnframställning. Kollada, gnisthus och kolmila finns också på området.