Fler webbplatser

ÅsbySkantzen

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Befattning: Besöksnäringsutvecklare
  Telefon: 0220-24663
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Skantzenområdet

  ÅsbySkantzen området är ett av Hallstahammars natursköna områden. Där möts kulturhistoria med vackra rogivande områden runt den konstgjorda sjön, Skantzsjön.

  Skantzsjön är den centrala punkten på ÅsbySkantzen området. Runt sjön hittar du flera besöksmål som binds samman med natursköna promenadstigar. Ett populärt gångstråk att promenera är tur och retur till Trångfors smedja, en promenad på ca 4 km (tur och retur Skantzsjön).

  Skantzen var en gång Strömsholms kanal administrativa centrum. På området Skantzen hittar du idag kafé, museum och en stor friluftsteater. Under sommarhalvåret pågår det fullt av aktiviteter på området. Guidade turer, teater, gemensamma grillkvällar, musik och mycket mer. Här på området ordnas även föera återkommande kulturarrangemang som Valborg, Nationaldagsfirande och Midsommar. Till jul anordas traditionell julmarknad, Gammaldags jul, under två dagar i samband med andra advent.

  Paddla kanot

  Det går att hyra kajak och kanadensare på Skantzö Bad & Camping om man vill uppleva vattnet på lite närmare håll. Från mitten av juni till början av augusti är farleden Strömsholms kanal öppen och det är inte ovanligt att man kan möta någon fritidsbåt som är på genomresa. Är det inte helt fullt vid någon slussning så kan du fråga om du kan få prova på slussning i din kanot mot en mindre avgift. Slussning sker endast nedåt då det är massiva vattenkrafter som frigörs vid en slussning och säkerhet går alltid först.

  Promenad

  Många Hallstahammarsbor tycker om att vistas och utnyttja fina promenadvägar som finns. Runt skantzsjön och upp mot Trångfors smedja sitter skyltar som visar hur långt det är till de olika platserna runt sjön. De flesta promenadvägar är på grusade underlag och lämpar sig därför även för jogging eller om du har barnvagn eller rullstol.
  Runt Skantzsjön är det belyst under kvällstid.

  Fiske

  Skantzsjön är ett mycket populärt vatten för Karpfiske. Karpen är en fridlystfisk och fiske efter Karp i sjön kräver att du har fiskekort. Fiskekort löser du hos Atletfiskarna. För aktuell information om fisketillstånd och aktuella priser hänvisar vi till Atletfiskarna som förvaltar fiskevattnet från kommungränsen i norr (Buren) till Mälaren i söder. Med undantag från vattnet i Sörkvarnsforsen där fiskekort köps utav Sörqvarnforsens sportfiske.

  På området finner du även Skantzen Brukshotell, Skantzö Bad & Camping, Åsby Hem & Trädgård och Åsby Kött & Vilthandel.