Fler webbplatser

Tjänster biblioteket erbjuder

Namn: Hallstahammars biblioteket
Telefon: 0220-24110
E-post: biblioteket@hallstahammar.se
Besöksadress: Folkets hus, Parkgatan 24, Hallstahammar

Du kan nå biblioteket per telefon under våra öppettider.

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Boken kommer

Boken kommer är en kostnadsfri service för dig som på grund av funktionsnedsättning, långvarig sjukdom eller hög ålder inte kan komma till biblioteket själv. Biblioteket kör en gång i månaden hem det du vill låna och hämtar samtidigt dina lästa böcker.

Boken kommer anpassas efter dina behov och innebär att du får låna tryckta böcker, tal- och ljudböcker, tidskrifter, lättlästa böcker och böcker med extra stor stil.

För dig som är intresserad eller vill veta mer, kontakta oss på biblioteket.

Fjärrlån

Fjärrlån innebär att vi lånar in böcker från andra bibliotek om den bok du söker inte finns hos oss.

Kontrollera först om den bok du söker finns i bibliotekskatalogen. Om boken är ny lämnar du ett inköpsförslag.

Du kan ha upp till 5 fjärrlån hemma i taget och fjärrlåneavgiften är 10 kronor per bok.

Är det första gången du ansöker om fjärrlån, be oss gärna om hjälp. Vi kan inte lova att andra bibliotek vill låna ut den bok du söker, men vi gör självklart ett försök. För att vi ska kunna beställa rätt bok, behöver vi förutom titel och författare även utgivningsår och ISBN-nummer. Det är det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får behålla boken och väntetiden är normalt 1-2 veckor.

Det är viktigt att du lämnar in aktuella kontaktuppgifter tillsammans med ditt önskemål om fjärrlån, för att vi ska kunna nå dig när din bok har kommit.

Du hittar fjärrlåneansökan genom att logga in i bibliotekskatalogen, välja Mina sidor och sedan Kontakt.

Om vi saknar en bok du vill låna kan du kolla om den finns på ett annat bibliotek.

  • Sök i andra bibliotekskataloger
    - i den här samkatalogen för biblioteken i Västmanland och Örebro län kan du se om en bok vi saknar finns på något av de andra biblioteken.
  • Libris
    - katalog för svenska högskole-, forsknings- och universitetsbibliotek
  • Internationella biblioteket
    - katalog för böcker på andra språk

Databaser, e-böcker och filmer

Låna e-böcker och ljudböcker digitalt genom Hallstahammars bibliotek. På Elibs hemsida finns instruktioner hur man gör för att läsa e-böcker eller lyssna på strömmande ljudböcker. För att låna behöver du ett lånekort och pinkod. Skriv in de 11 första siffrorna i lånekortsnumret. (Hallstahammars bibliotek har en maxgräns på två e-böcker per vecka/låntagare, och ett tak för nedladdningar baserat på hela Västmanland. Taket nollställs varje månad, varför det i slutet av månaden kan vara stopp för nedladdning.) Testa även Elibs ljudboksapp Biblio (finns till både Iphone och Android).

Se på film. På Cineasternas hemsida finns instruktioner för hur du kan se på strömmad film. Du behöver ett lånekort och pinkod. Skriv in de 11 första siffrorna i lånekortsnumret. Hallstahammars bibliotek har en maxgräns på två filmer per månad/låntagare, och ett tak för nedladdningar varje kalendermånad. Taket nollställs varje månad, varför det i slutet av månaden kan vara stopp för nedladdning.

Stipendiefonder, stiftelser och andra bidragsgivare. För att söka i databasen och få information behöver du ett lånekort. Skriv in de 11 första siffrorna i lånekortsnumret.

Författarlexikon på svenska. Fakta om flera tusen skönlitterära författare från hela världen presenteras. Från klassiker till dagens bästsäljare. Skriv in de första 11 siffrorna i lånekortsnumret.

Släktforskning

För dig som vill släktforska har vi en släktforskningsdator med ett antal databaser och släktforskningsprogram. Datorn är gratis att använda och kan bokas genom telefon eller genom att besöka biblioteket. Bibliotekspersonalen hjälper dig starta upp datorn men hjälper inte till med själva släktforskningen.

De släktforskningsdatabaser vi har är:

SVAR - Kyrkböckernas originalsidor har scannats, indexerats för släktforskning och digitaliserats för Internetanvändning,

Arkiv Digital - Kyrkböcker har digitalfotograferats för Internet.

Utöver dessa finns även tillgång till ett antal register som Sveriges Befolkning 1980 och 1990, Vallonättlingar, Emigrantregister för Sverige samt Sveriges dödbok 1901-2013.