Fler webbplatser

Läs på andra sätt

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Namn: Hallstahammars biblioteket
Telefon: 0220-24110
E-post: biblioteket@hallstahammar.se
Besöksadress: Folkets hus, Parkgatan 24, Hallstahammar

Du kan nå biblioteket per telefon under våra öppettider.

Har du svårt att läsa en vanlig bok? På biblioteket erbjuder vi många andra möjligheter att läsa på.

Talböcker

En talbok är en tryckt bok som är inläst på mp3-skiva (DAISY). Med DAISY-formatet ryms böckerna oftast på en enda skiva som du kan bläddra, söka och sätta bokmärken i. DAISY-skivor kan du läsa med hjälp av dator, smartphone, mp3-spelare eller en speciell DAISY-spelare som du kan låna av oss på biblioteket.

Vi erbjuder även egen nedladdning, vilket innebär att du själv laddar ner dina böcker direkt i datorn. Läs mer om Egen nedladdning i menyn till vänster.

DAISY-skivor kan lånas av dig med:

  • Synskada
  • Läs- och skrivsvårigheter (till exempel dyslexi)
  • Rörelsehinder
  • Utvecklingsstörning
  • Afasi
  • Tillfälligt eller långvarigt läshandikapp

Vi kräver inga intyg för diagnoser.

För både barn och vuxna

På biblioteket har vi DAISY-böcker för både vuxna och barn. Saknar vi en bok som du är intresserad av att läsa kan vi istället ladda ner den från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Du kan själv söka i deras katalog via deras webbplats, men beställningen måste göras genom oss.

Att lyssna på DAISY

Om du vill lyssna på DAISY-böcker med hjälp av dator kan du ladda ner läsprogrammet AMIS via MTM:s webbplats. Där kan du även läsa mer om hur programmet och DAISY-böcker fungerar.

Vill du lyssna på böcker i mobilen finns det ett antal appar beroende på om du har en iphone eller en android-telefon. För senaste tipsen på appar finns mer information på MTM:s hemsida.

Även de flesta mp3-spelare kan läsa DAISY-skivor. Det viktiga är att det finns en så kallad resume-funktion som gör att spelaren startar boken på det stället du slutade lyssna förra gången. För att vara säker på att mp3-spelaren klarar DAISY-skivor kan du be att få provspela en skiva innan du köper spelaren.

DAISY-spelare

DAISY-skivor kan även spelas i speciella DAISY-spelare som du kan låna av oss på biblioteket. Vi har två olika typer av spelare: en stationär modell och en bärbar modell som är lite mindre. Lånetiden på spelarna är tre månader.

Få dina talböcker hemskickade

Har du svårt att ta dig till biblioteket kan vi skicka hem dina talböcker till dig. Du får då med en speciell adresslapp som gör att du kan skicka tillbaka böckerna kostnadsfritt, genom att lägga dem i närmaste postlåda.

Är du intresserad av talböcker eller har övriga frågor, kontakta oss.

Egen nedladdning av talbokslåntagare

Egen nedladdning är en tjänst från Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) som innebär att du som talbokslåntagare laddar ner dina talböcker direkt i datorn, surfplattan eller mobilen.

Med egen nedladdning blir det möjligt att komma åt samtliga titlar från MTM dygnet runt. På så sätt får du tillgång till närmare 100.000 böcker när det passar dig. Utan att behöva stå i kö.

För att kunna utnyttja tjänsten bokar du ett möte med oss på biblioteket. Vi hjälper dig att starta ett konto hos MTM och visar hur nedladdningen går till. För dig som är under 18 år krävs att målsman har skrivit på ett kontrakt eller är med vid introduktionen.

Talböckerna som laddas ner kan läsas i datorn med hjälp av gratisprogrammet AMIS (som du hittar hos MTM), laddas över i mp3-spelare och mobiltelefoner, eller brännas på skiva för läsning i DAISY-spelare. MTM har även utvecklat appen Legimus (som du gratis laddar ner för både iPhone och Android), som gör att du kan ladda ner eller streama böcker direkt i mobilen eller surfplattan.

Böcker med extra stor stil

Böcker med extra stor stil är anpassade för dig som har svårt att läsa vanlig text även med glasögon. Storstilsbiblioteket ger varje år ut ett antal romaner och deckare. På Hallstahammars bibliotek abonnerar vi på samtliga storstilsböcker som ges ut. Vi har även ett lite mindre utbud av böcker med stor stil på Kolbäcks bibliotek. Är det någon titel du saknar, kan vi skicka den från Hallstahammar.

Läshjälpmedel på biblioteket

För dig med nedsatt syn har vi samlat några verktyg som finns att använda på Hallstahammars bibliotek. Vi vill att alla ska kunna ta del av information, både digitalt och i tryckt format.

Läslinjaler
De förstorande läslinjalerna fördubblar texten och fungerar bäst när de läggs mot texten i till exempel tidningar eller böcker. Linjalerna ligger i tidningshörnan.

Förstoringsprogram för dator
Lightning är ett förstoringsprogram som förstorar allting på datorskärmen upp till 32 gånger, utan att göra det oläsligt. Programmet kommer på USB och är bara att koppla i valfri dator. Programmet sköts med en enkel meny där man själv kan ställa in önskad textstorlek. Fungerar även på videoklipp och bilder.

Förstoringsprogrammet får inte lånas hem, men kan användas på bibliotekets datorer eller på medhavd dator. Fråga i lånedisken.

Pico läs-TV
Pico är en handhållen läs-TV som digitalt förstorar upp text, upp till 11 gånger storleken. Antingen hålls läs-TV:n en bit ifrån texten som ska läsas, eller så fälls två ben ut på baksidan, och apparaten går då att dra över ett textdokument. Picon har tre olika kontrastinställningar och tre olika ljusinställningar, som passar bättre beroende på vilket typ av underlag som ska läsas.
Picon hittar ni på talbokshyllan, men kan även användas för att läsa valfri text i bibliotekslokalen.

Lättlästa böcker

För dig som tränar din svenska, har lässvårigheter eller dyslexi (och givetvis för alla andra som är intresserade) finns lättlästa böcker.

Bland de lättlästa böckerna finns förenklade klassiker, nya romaner och deckare, faktaböcker, samt böcker som skrivits för lättläst från början. Det de har gemensamt är att språket är enklare, meningarna kortare och böckerna tunnare, för att det ska bli lättare att hänga med i texten.

På Hallstahammars bibliotek abonnerar vi på alla böcker som Lättläst-förlaget ger ut vilket innebär att vi 3-4 gånger per år får en ny laddning lättlästa böcker.

För dig som vill ha lättlästa nyheter har vi även tidningen Nyhetstidningen på lätt svenska som finns bland de andra dagstidningarna på biblioteket