Hallstahammar logotyp
E-tjänster

    En skola för alla — Elever och personal formar framtidens lärmiljö

    Telefon: 0220-24000
    E-post: kundcenter@hallstahammar.se
    Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

    Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

    Öppettider i kundcenter
    1 sept - 31 maj (vintertid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.30
    Fredag 08.00-16.00

    1 juni - 31 augusti (sommartid)
    Måndag-torsdag 08.00-16.00
    Fredag 08.00-15.00

    Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

    Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

    Nu har elever och personal på Nibbleskolan fått möjlighet att dela med sig av tankar och idéer kring den nya skolan som ska byggas. Det handlar om alltifrån kreativa klassrumsidéer till en välkomnande och aktiv utemiljö.

    Vilma Gerdsdorff, åk 2, Moaad Mohamed, åk 2, Neo Kvarnström, åk 1 och Marwa Addallah Abdi, åk 1 på Nibbleskolan ser alla fram emot en ny skola.
    Jenny Freed.

    Jenny Freed.

    - Barnen har varit oerhört engagerade och inkännande mot både varandra och andra människor. Även bland personalen finns ett stort engagemang och önskemålen är snarlika barnens, säger Jenny Freed, strateg för social hållbarhet i Hallstahammars kommun.

    Många känner säkert redan till att en ny skola ska byggas på Nibbleområdet i Hallstahammar. Byggföretaget NCC har tilldelats totalentreprenad för bygget som kommer att drivas via ett partneringavtal, där samverkan hela tiden sker med det stora aktionsforskningsprojektet.

    Grundbulten i projektet är att skapa delaktighet och ägarskap av de gemensamma samhällsfrågorna hos viktiga samhällsaktörer som föreningsliv, företag, boende och övriga representanter för lokalsamhället.

    Erika Andersson.

    Erika Andersson.

    - Det är en gemensam process där vi alla bidrar på olika sätt. Genom att engagera dem vi är till för kan vi tillsammans skapa ett hållbart Hallstahammar, där invånare i Nibble trivs och har en god hälsa, säger Erika Andersson, utvecklingsledare inom livsmiljö och hälsa i Region Västmanland.

    Stort engagemang

    Något färdigt förslag på hur skolan ska se ut finns inte, utan det tas fram i en process där alla parter har möjlighet att komma till tals. Hittills har bland annat elever och personal på Nibbleskolan bjudits in att komma med tankar och idéer.

    Moaad
Mohamed.

    Moaad Mohamed.

    Bland elevernas önskemål finns idéer som att skapa fler mindre avskärmade ytor för de som önskar mer lugn och ro, större bord i matsalen och mer vuxennärvaro.

    - Det blir roligt med en ny skola. Jag önskar att vi får en fotbollsplan med gräs och nya målburar, och att det blir ett gym i gymnastiksalen, säger Moaad Mohamed i årskurs 2.

    För lärarna är det också viktigt att skolmiljön kan anpassas efter de undervisning som bedrivs.

    - Det kommer att bli jättehärligt att få en ny och fräsch skola, det är något som vi som kollegium väntat länge på, säger Anna Löfgren, lärare.

    Anna Löfgren.

    Anna Löfgren.

    - Det viktigaste att tänka på när den nya skolan byggs är att det ska finnas möjlighet att variera undervisningen i lokalerna, eftersom pedagogiken kommer att förändras. Men det är också avgörande att det känns tryggt i lokalerna och att ljudmiljön är bra, säger hon.

    Mer än bara en skola

    Tanken med den nya skolan är att den också ska bli en mötesplats för alla boende på området. Det finns idéer om hur föreningar och boende ska kunna använda lokalerna efter skoltid.

    Moaad Mohamed

    Moaad Mohamed.

    Enligt Mohamed Hegazy, barn- och ungdomscoach inom kultur- och fritidsförvaltningen, är en plats för möten något som många uttrycker önskan om.

    - Vi har haft i uppdrag att fråga de barn, ungdomar och föräldrar som vi träffar, vad de tycker om en ny skola och vad de vill ha. Alla har sagt att de gärna vill ha en plats där alla – barn, ungdomar och föräldrar - kan mötas och där det finns saker att göra, säger han.

    Rektor Tommy Jonsson sammanfattar den allmänna känslan kring bygget av den nya skolan såhär:

    Tommy Jonsson.

    Tommy Jonsson.

    - Det är fantastiskt att se engagemanget från elever, personal och omgivning. Alla är så engagerade i att den kommande skolan verkligen blir något alla känner stolthet och förhoppningar till.

    Större förståelse

    Just nu pågår en utbildning för personal inom kultur- och fritidsområdet, där målet är att skapa en öppen och förutsättningslös dialog med medborgare och föreningsliv. Utbildningen syftar till att ge personalen större förståelse för de behov och önskemål som finns på Nibbleområdet, och på så sätt bidra till en förbättrad folkhälsa. Först kommer samtal att hållas med invånarna som är engagerade i kulturverksamheterna i området, och senare planeras dialoger även med föreningslivet.

    - På Nibbleområdet finns oerhört många människor som brinner för och verkligen uppskattar både området, skolan och det samspel som finns mellan människor. De tankar och idéer som kommer fram är på alla vis rimliga och tänkbara. Vi har haft så många fantastiskt fina möten med människor som alla bryr sig om området och vill utveckla området med skolan i centrum, säger Jenny Freed.

    Den kunskap och de erfarenheter som kommer in redovisas löpande till Hållbarhetsrådet.

    Marwa Addallah Abdi, Neo Kvarnström, Moaad Mohamed och Vilma Gerdsdorff.

    Marwa Addallah Abdi, Neo Kvarnström och Vilma Gerdsdorff.

    Marwa Addallah Abdi, årskurs 1:
    Det ska bli ganska bra och roligt att få en ny skola. Jag tänker att det är bra om det blir fler saker att leka med ute.

    Neo Kvarnström, årskurs 1:
    Det blir jättebra och roligt med en ny skola. Jag hoppas att det blir en fotbollsplan på skolgården och en lekstuga.

    Vilma Gerdsdorff, årskurs 2:
    Det känns bra att vi ska få en ny skola.

    Eleverna har fått rita sina idéer och tankar om den nya skolan. Här är
en av teckningarna.

    Eleverna har fått rita sina idéer och tankar om den nya skolan. Här är en av teckningarna.

    Sidan uppdaterades den