TOM SVENSSON - UR MÖRKRET

24 november - 2 februari

Bevarandefotograf Tom Svensson kämpar för hotade arter med kameran som verktyg

Tom Svenssons arbete har alltid berört problematiken kring utrotningshotade djur och artbevarandefrågor med drivkraften naturvård. Han arbetar aktivt och många gånger på eget initiativ för att bekämpa tjuvjakt och illegal handel med djur och djurdelar världen över. Genom att fotografera och dokumentera sitt arbete är Tom övertygad att han gör skillnad och att arbetet på sikt förändrar människans beteende till mer humant och hållbart.

Utställningen “Ur mörkret” visar i huvudsak majestätiska djur i sitt naturliga habitat men du får även en närmare inblick i problematiken kring fyra olika grupper av djur. Elefant, noshörning, tiger/lejon och apor. Utställningen belyser viktiga frågeställningar och visar på hur du som turist på ett enkelt sätt kan göra stor och direkt skillnad.

Tom Svenssons arbete sträcker sig långt utanför fotograferingen men för honom är det ett starkt medel att nå individen och få människor att reagera. En stor del av arbetet går ut på att informera och ge lägesrapporter. Tom Svensson har föreläst på Rosenbad för att påverka på politisk nivå. Han identifierar en problemställning och belyser frågan för att sedan få någon, i landet i fråga, att arbeta vidare på problematiken. Tom har nått stor uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt för reportage om problematiken kring palmolja, handeln med bl.a. noshörningshorn samt turistens negativa påverkan. Tillsammans med World Animal Protection har Tom drivit en kampanj mot ”selfies” med vilda djur. Det fick en enorm genomslagskraft efter bla medverkan i TV och debattartikel.

För en unik mobilbild att visa upp på sociala media är man villig att stänga av det logiska tänkandet och låta sig svepas med i turismens fällor. På grund av turistens starka driv att uppleva nya saker och däribland träffa vilda djur håller människor tex tigrar fastkedjade i betong, drogar och spöar djuren så illa att de är helt kuvade och villiga att följa människans minsta vink och absurda önskningar, allt för att främja turistindustrin. Förvisso är det underutvecklade länderna som till störst del utför dessa brutala handlingar, men det är västerländska behov som håller liv i verksamheten. Det är vår egen vårdslöshet och oförmåga att se oss själva som del av en större kedja som gör att detta hemska kan fortgå.

Tom Svensson, född i Danmark 1965, är uppvuxen i Sverige och bosatt i Fjällbacka. Han är en prisbelönt fotograf, författare och föreläsare som skildrat hotade djurarter och naturmiljöer från jordens alla hörn. Tom är medlem i Naturfotograferna och invald som enda svensk till IEPA (International Enviroment Photographers Association). Han ingår i Canons ambassadörsprogram och är global Manfrotto ambassadör. Tom har gett ut 4 böcker, varav en barnbok och en bok som vunnit Pandapriset. En ny barnbok ”Tom och Leoparderna” är under produktion och ges ut under våren 2019.

Vernissage

Vernissage för utställningen är den 24 november klockan 11-15, med bildföredrag av Tom Svensson klockan 12 (ingår i entrépriset).

Foto: Tom Svensson
Foto: Tom Svensson
Foto: Tom Svensson