Hallstahammar logotyp
E-tjänster

    Nyheten är äldre än 6 månader

    Publicerad:

    Upptäck vår vackra kommun i sommar

    Utforska våra omgivningar, passa på att hitta till grönområden, promenadstråk, vandringsleder, naturreservat eller kanske en lekplats eller fotbollsplan. Nästan överallt i Hallstahammar, Kolbäck och Strömsholm omges du av frodig natur, grönska och blått vatten. Här finns mängder av möjligheter att koppla av eller ge sig ut på äventyr. Och det mesta är alldeles gratis!

    Segelbåt på Mälaren strax utanför Sotebobadet i Borgåsund

    Tätortsnära slingor eller utflykt en bit bort

    För dig som vill röra på dig finns ett antal olika rundor och motionsspår i kommunen. De tätortsnära promenadstråken i Hallstahammar och Kolbäck är lätt tillgängliga för de allra flesta, och här finns även bänkar lägligt utplacerade. Vill du, kan du också ta en aktiv paus vid något av utomhusgymmen i anslutning till slingorna.

    Lite mer äventyrligt kan det bli om du väljer något motionsspår. I Kolbäck, med start vid Folkets Park, går spåret i omväxlande terräng genom skog och hagar. Ibland träffar du på betande djur som gör dig sällskap. Väljer du Spånbanan vid Duvhällarna finns slingor på 1, 3 och 5 kilometer i skogsterräng. Och i Nibbleskogen, öster om Hallstahammars tätort finns Valstaspåret. Detta spår slingrar sig 3,5 kilometer genom Valstasjöns naturreservat. Terrängen är lättvandrad och tar du med dig egen ved kan du stanna till och grilla vid grillplatsen i den norra delen av reservatet.

    Mer obanad terräng hittar du också inom kommunens gränser. Den 27 mil långa Bruksleden kan du ansluta till från Motions­centrum vid Duvhällarna. I Kvarnskogen finns också oändliga möjligheter att vandra på fina stigar och längs mindre grusvägar.

    På vandring i Billingens natur

    Naturreservaten väl värda ett besök

    Vår kommun är välförsedd med naturreservat. Flera av reservaten utmärker sig genom de lummiga ekskogarna och närheten till vatten. Hela området Strömsholm är på grund av sin unika miljö ett naturreservat.

    Sörkvarnsforsens naturreservat består av stränder och forsöar klädda med lövskog. Det är spännande att uppleva det skummande vattnet vid en av de sista outbyggda forssträckorna i Kolbäcksån. En lugnare vattenmiljö hittar du vid Valstasjön, som är kommunens färskaste naturreservat. I Valstasjön finns det gott om groddjur, främst paddor men även den hotade arten större vattensalamander.

    I Kyrkbyåsens naturreservat i utkanten av Kolbäck kan du både vandra, men också cykla, då det längs med åsens topp går en stig som är en del av cykelleden ”Längs Strömsholms kanal”.

    Tänk på att alltid visa hänsyn när du besöker ett naturreservat.

    Strömsholms slott

    Grönt och lummigt eller blått vattenstänk

    Vill du bara göra en utflykt, ta med en picknickkorg och slå dig ner en stund så bjuder vår kommun på många alternativ. Får vi tipsa om ett besök i Strömsholm och slottsomgivningarna, Skantzenområdet med hembygdsmuseum och slussar, eller
    Trångfors med sin smedja? Eller varför inte sätta dig på en parkbänk i Centrumparken och lyssna på fontänens porlande?

    För den som söker mer aktivitet finns till exempel ett mountainbike-spår vid Motionscentrum eller möjligheter till paddling antingen på Kolbäcksån och i Strömsholms kanal eller i en Mälarvik. I Mälaren är det också gratis att fiska med kastspö eller meta. Vill du fiska i Kolbäcksån eller övriga vattendrag i kommunen går även det bra, men då behöver du köpa fiskekort.

    Och glöm för all del inte bort att ta dig ett svalkande dopp! Skantzöbadet har öppet dagligen hela sommaren och vill du bada i
    Mälaren så kan du antingen cykla eller ta den avgiftsfria bussen till Borgåsund och Sotebobadet.

    Tingshusgatans lekplats i Kolbäck

    Lekplatser för både små och större barn

    Det pågår ett ständigt arbete med att hålla kommunens lek­platser i bra skick. Varje år besiktas och godkänns lekplatserna och just nu genomförs även en informationsinsats för att du lättare ska hitta till lekplatserna som finns runt om i kommunen. Med denna insats ska du även kunna se vilka lek­redskap som finns och för vilken ålder lekplatsen är tänkt.

    Sidan uppdaterades den