Fler webbplatser
Uppleva och göra

En fantastisk utställning du inte får missa

Under februari månad kommer utställningen "En resa över Östersjön" på turné till Hallstahammar. Till utställningen, som Finlands­institutet tagit fram, hör också ett pedagogiskt material. För att bredda upplevelsen ytterligare har kommunens barn­bibliotekarie Anna Johansson, kulturutvecklare Åsa Lundqvist, språkpedagog Gunilla Lindqvist och samordnaren för finskt förvaltningsområde Sanna Kivimaier lagt till fler inslag som associerar till hav och vatten. Utställningen riktar sig i första hand till barn i åldern 4-10 år samt barn­familjer, men utställningen vänder sig också till en litteratur- och konstintresserad allmänhet. Missa inte denna unika ut­ställning som presenterar modern finländsk barnbokskonst!

Saxat från Finlands­institutet

Så här skriver man på Finlandsinstitutets webbplats:

Den moderna finländska barnboken är livskraftig och innovativ. Under de senaste decennierna har många originella och stilsäkra konstnärskap vuxit fram och etablerat sig även internationellt. Därmed bygger de även vidare på arvet efter Tove Jansson och den bild- och textvärld hon introducerade 1945. Den aktuella utställningen presenterar ett axplock ur de senaste årens rikhaltiga barnboksskörd.

Välkomna med på ”En resa över Östersjön” – en resa som så många redan gjort och som många kommer att göra i framtiden!

Samarbete mellan områden inom kommunen

När utställningen landar i Hallstahammars kommun den 6 februari byggs den upp i konsthallen på Kulturhuset. Tio barnböcker presenteras i suggestivt upplysta koffertar och mitt i utställningen står en sittbänk med ett läsljus där
besökaren kan titta i de olika böckerna som presenteras i koffertarna.

Med denna utställning visas tydligt på styrkan i att samarbeta mellan olika områden inom kommunen. Finskt förvaltnings­område, tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningens enheter bibliotek samt allmänkultur och barn- och ut­bildnings­förvaltningens språkpedagog, har alla varit delaktiga i att ta hit och färdigställa utställningen.

Förskolorna i kommunen har speciella visningstider då förskolebarnen tillsammans med sina pedagoger får besöka utställningen. Förskolegrupperna ges möjlighet att utforska bokskatten och upptäcka det fantastiska i bildens och ordens lekfulla möjligheter, samtidigt som barnen lockas in i det egna skapandet. Här finns övningar i en variation av bild-, ord- och fantasilek, berättande och viss dramalek. Till några övningar vävs också finskan och svenskan in för att uppmärksamma våra länders båda språk.

Alla är välkomna att besöka utställningen

Utställningen "En resa över Östersjön" pågår mellan tisdag 6 februari och tisdag 27 februari 2024 och är öppen för allmänheten vardagar klockan 10.00-17.00 och lördagar klockan 10.00-14.00.

Jag hoppas verkligen att många av våra invånare, både unga och äldre, hittar till denna fantastiska utställning. Jag har tjuvkikat och blivit så berörd; av uttrycket i utställningen men också av de olika illustrationerna, samt förstås varje berättelse i sig. Och att man lagt till det interaktiva, att besökaren själv deltar och skapar. Sedan har vi även delar som vi själva kommit på, men dessa vill jag inte avslöja här. Det får bli en överraskning för besökaren på plats, säger Sanna Kivimaier, samordnare för finskt förvaltningsområde i Hallstahammars kommun.

Varmt välkommen till en magisk upplevelse!

Dessa böcker ingår i utställningen

Klicka på bilden för att se en lista över de boktitlar som ingår i utställningen.

Framsidorna på alla utställningens böcker

Utställningen ”En resa över Östersjön” är skapad av utställningsscenografen Petter Ljungberg. Litteraturvetaren och översättaren Janina Orlov har arbetat som litterär rådgivare för utställningen. Den pedagogiska handledningen är skapad av utställningsproducent Anna Ribbing. Maarit Beijar har översatt materialet till finska. Fotograf är Janne Riikonen, Finlands­institutet.

Bildspel från utställningen

Se bildspelet som visar när utställningen monteras i konsthallen på Kulturhuset och en barngrupp från förskolan Humlan blir de första besökarna.