Fler webbplatser
Uppleva och göra

Samverkan för att skapa läsglädje

Hallstahammars kommun arbetar aktivt med att hitta nya sätt att nå ut till länets sverigefinnar. Nästa vecka lanseras finska bokcirkelkassar på länets bibliotek. Vi vill skapa möjligheter för invånarna att få dela läsupplevelser med andra och samtidigt revitalisera finska språket. Med det menas att väcka språket till liv. Kommunen har ett uppdrag att arbeta med insatser för bevara det nationella minoritetsspråket finska vid liv.

Finska bokcirkelkassar

Nästa vecka lanserar vi finska bokcirkelkassar som går att låna på Västmanlands bibliotek. Det är ett samarbete mellan de sex kommuner som ingår i finskt förvaltningsområde och Bibliotek i Västmanland. Målet är att ge människor möjligheten att på egen hand expandera sina läsupplevelser tillsammans med vänner eller med nya bekantskaper. I början erbjuder vi 13 olika böcker varav en är på svenska och heter Kiitos Baby! . Kassarna innehåller även diskussionsmaterial för att göra det lättare att prata om boken. Du kan boka en bokcirkelkasse på huvudbiblioteket i din kommun och hämta ut den när den kommit.

Gör så här:

  • Bilda en egen bokcirkel
  • Välj från listan vilken bok ni vill läsa
  • Kom överens tillsammans om hur ni vill diskutera boken

Finska förvaltningskommuner i Västmanlands

I Västmanland ingår sex av tio kommuner i finskt förvaltningsområde och har därmed ett särskilt ansvar att värna om det nationella minoritetsspråket finska. För kommunerna Fagersta, Hallstahammar, Köping, Surahammar, Skinnskatteberg och Västerås, är det viktigt att hitta nya sätt att revitalisera finska språket. Vi hoppas att bokcirkelkassarna kan bli en del i arbetet.

Här är boktitlarna:
Alakoski, Susanna: Pumpulienkeli
Hakkarainen, Milka:Ei verta rantaa rakkaampaa
Hakkarainen, Milka: Maa kauhein isien
Kankimäki, Mia: Naiset joita ajattelen öisin
Heikkilä, Annastiina: Vapaus valita kohtalonsa
Liksom, Rosa: Hytti nro 6
Malinen Lundin, Carina: Kiitos baby!
Mero, Niina: Englantilainen romanssi
Riley, Lucinda: Seitsemän sisarta
Svetlana, Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu
Tuomainen, Antti: Jäniskerroin
Turunen, Saara: Järjettömiä asioita
Westö, Kjell: Rikinkeltainen taivas