Fler webbplatser
Uppleva och göra

Böcker flyttar in i holkarna

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Namn: Hallstahammars biblioteket
Telefon: 0220-24110
E-post: biblioteket@hallstahammar.se
Besöksadress: Kulturhuset, Parkgatan 7, Hallstahammar

Undrar du över de röda "fågelholkarna" som plötsligt dykt upp på olika platser i vår kommun? Det är inga fågelfamiljer som bor där utan holkarna kommer bli hemvist för böcker. Bokholkarna är ett läsfrämjande projekt för att öka tillgängligheten till böcker och öka läslusten. När böckerna flyttat in under slutet av november är det fritt fram att börja låna - och läsa!

Röd "holk", liknande en fågelholk, där böcker placeras så alla som vill kan låna och läsa

Att låna är enkelt

Du som är lässugen lånar helt enkelt en bok och när du läst klart kan du ställa tillbaka den i någon av holkarna. Det går även bra att ställa dit böcker som du vill att andra ska ta del av.

Böckerna är en blandning av böcker för både vuxna och barn. Förutom böcker på svenska finns också böcker på andra språk, som till exempel finska, somaliska, arabiska och engelska.

Tio holkar på olika platser

Biblioteket har genomfört detta projekt i samarbete med Jobbcentrum och verk­samheten Skogsbacken. Det är medarbetare på Skogsbacken som byggt holkarna och även de som placerar ut dem runt om i kommunen.

De sex första holkarna finns i Strömsholm och Kolbäck, på Skantzenområdet, Östra Nibble och Trollebo samt vid motionscentrum i Hallstahammar. 

Ytterligare fyra holkar ska hitta sin plats – och där tar biblioteket gärna emot tips eller önskemål på var de ska placeras.

Inspiration från USA och pengar från Kulturrådet

Bokholkar är ett sätt att påminna om böcker och läsning och göra böcker tillgängliga på oväntade platser. Inspirationen till bokholkar kommer från USA och organisationen Little Free Library men är ett fenomen som har spridit sig över hela världen. Det finns kommunala och även många privata bokholkar runt om i Sverige.

Hallstahammars bibliotek sökte och fick pengar från Kulturrådet och satsningen Stärkta bibliotek, där syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet.

Mer information

Vill du veta mer om bokholkarna i kommunen eller tipsa om var en holk kan placeras ut är du välkommen att kontakta biblioteket.