Fler webbplatser
Stöd och omsorg

Barnlinjen ska ge stöd till barn som har det jobbigt hemma

Kommunens individ- och familjeomsorg har startat en telefonlinje särskilt riktad till barn. Detta med anledning av hur spridningen av coronaviruset påverkar situationen i hemmet till exempel när gymnasieskolor har stängt eller när en eller flera vuxna måste stanna hemma från jobbet. Telefonnummret till Barnlinjen är 0220-245 65.

Little girl blocking out her parents argument

Den sociala situationen i hemmet kan förändras till det sämre i samband med den pågående pandemin och därför är det viktigt att barn erbjuds en möjlighet att få hjälp på ett enkelt sätt.

- Vi ville ge barnen i Hallstahammar en helt egen väg att söka hjälp och stöd genom utifrån covid-19 påverkan på samhället och konsekvenserna av detta. En ökad arbetslöshet, ekonomiska svårigheter och den sociala isoleringen ökar risken för missbruk, våld i hemmen och psykisk ohälsa bland annat, säger Charlotta Wrangskog som är enhetschef för öppenvården inom individ- och familjeomsorgen.

Det finns redan idag flera nationella telefonnummer, bland annat BRIS, som barn kan ringa om de vill prata om sin situation och få råd och stöd. Ringer man som barn till kommunens nummer så kommer man att kunna få mer konkret hjälp säger Charlotta Wrangskog.

- Till skillnad mot andra nationella stödlinjer, som även de är otroligt viktiga, är Barnlinjen Hallstahammar lokalt baserad och ger möjlighet till konkret hjälp och stöd förutom någon att kunna prata med. Vi hoppas att Barnlinjen ska göra det tydligt för barn att det finns hjälp att få och att det bidrar till att man som barn faktiskt vågar ta steget och be någon om hjälp.

Då har Barnlinjen öppet

  • Telefonlinjen är öppen varje vardag klockan 8.00 -16.30 och numret är 0220-245 65.
  • Det går också bra att skicka ett SMS till 072-595 24 35.
  • Under övrig tid kan man alltid ringa till BRIS på kvällar och helger på telefon 116 111.