Fler webbplatser
Samhällsplanering

Få koll på hur kommunen förändras och förnyas

Hallstahammars kommun utvecklas. Inom samhällsplanering och fysiska miljöer pågår en mängd processer och projekt som på olika sätt berör och påverkar dig som invånare. Nu när vi går mot höst tänkte vi berätta lite om vad som är på gång och samtidigt tipsa om att du har möjlighet att tycka till om den nya översiktsplanen till och med den 27 september.

Kollage över olika projekt i kommunen 2024

Den nya översiktsplanen tar oss in i framtiden

Samhällsbyggnadsenheten och kommunens planarkitekter har tagit fram ett förslag till ny översiktsplan som under sommaren varit ute på samråd. Samrådstiden sträcker sig till den 27 september. Passa på att träffa de som arbetar med planförslaget; tisdag 3/9 vid Bergs kyrka, torsdag 5/9 på torget i Borgåsund samt under Kolbäcks kolifej lördag 7/9.

En översiktsplan täcker in hela kommunens yta och visar hur kommunens långsiktiga utveckling, samt användning av mark- och vattenområden, är tänkt att ske. Översiktsplanen är ett viktigt dokument för att planera för en hållbar framtid när strategiska och medvetna val om kommunens framtid beslutas.

Centrumutvecklingen går in i etapp 2

Thore Skogmans plats

När du läser detta har den första etappen av centrumförnyelsen avslutats. Det är nu dags att gå vidare till etapp 2 – Hammartorget.

Hela centrumutvecklingen är en gedigen process som startade med att kommun­fullmäktige antog plan­programmet för Hallstahammars centrum i september 2017. Detta program visar inriktning och målsättning med framtidens centrum.

Om planprogrammet är visionärt, så blir projektet mer konkret i det gestaltnings­program som sedan togs fram och beslutades av kommunfullmäktige i maj 2019. Här visas hur den allmänna platsen med gångstråk, torg- och parkytor ska disponeras och utformas. Gestaltningsprogrammet innehåller också förslag till möblering och användning av de gemensamma ytorna i centrum.

Inför varje etapp ska alla detaljer sättas, så att kommunen kan ta fram ett förfrågnings­underlag. Underlaget, där man också räknat på kostnader och fått fram en prisbild, ska ligga till grund för en offentlig upphandling. Och det är här vi är nu, hösten 2024.

Om alla politiska beslut fattas och upphandlingen går som tänkt, sätts spaden i marken för etapp 2 våren 2025. Och vi räknar med att slutföra den etappen innan årsskiftet 2025/2026.

Det här händer med Knektbacken

Området Knektbacken, mellan Hallstahammars centrum och järnvägsstationen planlades för nya bostäder 2017. Den långsiktiga tanken är att ett nytt bostadsområde med ungefär 150 lägenheter kommer byggas nedanför den trädbevuxna höjden. Innan olika byggprojekt kan starta måste marken saneras från gamla föroreningar. Sådant åtgärds­förberedande arbete är kostsamt och därför har kommunen sökt statlig del­finansiering för saneringen. En preliminär tidsplan är att upphandla entreprenaden för sanering och förberedelse av infrastruktur (exempelvis gator, vatten, avlopp och bredband) under åren 2027/2028 och att området kan bebyggas under åren 2029/2030.

I kommunens centrumutveckling ingår också ett nytt resecentrum, där järnvägsstation och bussterminal placeras till­sammans, där järnvägsstationen idag finns. Även planerna på det samordnade resecentrumet kan aktualiseras och bli en central del i utvecklingen av Knektbacksområdet när den processen går vidare.

Det du kan se, och som pågår just nu, på Knektbacksområdet är att Hallstahem bygger ett punkthus med 32 nya trygg­hets­bostäder för 65-plussare. I huset kommer även Hallstahammars kommun att erbjuda verksamhet för seniorer.

Det händer mer på bostadsfronten

Det är inte bara bostadsområdet på Knektbacken i Hallstahammar som planeras i vår kommun. Ett flertal detaljplaner¹ är under arbete och processen har kommit olika långt för olika planer.

När det gäller bostadsbebyggelse i Hallstahammars Folkets park (före detta) har detaljplanen under våren 2023 varit ute på ett första samråd där allmänhet och andra berörda kunnat lämna synpunkter. Engagemanget har varit stort och 41 skriftliga synpunkter kom in under samrådstiden. Nu revideras planen utifrån de synpunkter som kommit in, och därefter kommer ett nytt tillfälle då du kan lämna synpunkter, innan processen går vidare till antagande.

Kvarteret Växthuset i närheten av Valstalund har kommit lite längre i planprocessen. Här ska detaljplanen antas, vilket vi räknar med kommer ske någon gång i höst eller vinter. När detaljplanen sedan vinner laga kraft kan man stycka av området, anlägga gator, med mera och påbörja försäljning av småhustomter.

Andra områden som samhällsbyggnadsenheten fått i uppdrag att utreda inför eventuell bostadsbebyggelse är för tillfället vilande. Det gäller till exempel detaljplanerna 234 Frössvi, mellan Agnesdal och Usterstaområdet i Näs, och 235 Eldsboda, som även innefattar Centrumparken.

För Kyrkbyområdet har man, bland annat med hjälp av medborgardialog med de som bor i Kyrkbyn, tagit fram ett plan­program² som ska ligga till grund för kommande detaljplanearbete. Planprogrammet ska ge ett under­lag som visar på Kyrk­byns framtida utveckling utifrån ett helhetsperspektiv. Förutom bostäder av olika slag inne­fattar programmet även plats för en förskola.

Du hittar information om lediga tomter färdiga att bebyggas, här på kommunens webbplats, på sidan Lediga tomter och tomtkö.

Äldrevänlig kommun

Området på Herrevad i Kolbäck där nytt äldreboende planeras

Hallstahammars kommun har uppmärksammats för sitt före­byggande arbete med verksamhet för kommunens seniorer. Genom förebyggande åtgärder och en väl utbyggd hemtjänst ska du när du blir äldre ha möjlighet att bo kvar hemma så länge som möjligt. Men när du har behov av det ska andra boende­former också kunna ta vid. Med en åldrande befolkning behövs en utbyggnad av äldreomsorgsplatser i kommunen. Redan tidigare har beslut fattats om att bygga ett äldreboende på Herrevadsområdet i Kolbäck, och en detaljplan som möjlig­gör detta har tagits fram och vunnit laga kraft. Kommun­fullmäktige beslutade i juni 2024 att processen ska fortsätta och olika storleksalternativ för boendet ska utredas. Kommun­styrelsen får därefter ge startbesked för ett nytt särskilt boende på Herrevad, inom den investeringsram som är beslutad. Planen är att äldreboendet ska kunna stå klart år 2028.

Eriksbergsområdet

Det kan knappast ha undgått någon som åkt den östra vägen mellan Hallstahammar och Kolbäck, att mycket händer ute på gärdet vid Eriksberg. Ett av de stora byggena är Räddningstjänsten Mälardalens nya anläggning, med ett gigantiskt övningsfält, Sveriges modernaste, och tillhörande brandstation. I slutet av juni var det taklags­fest och arbetet löper på fint med färdig­ställande. Inflytt och invigning planeras till våren 2025.

Även företaget MTC Powder Solutions bygger en stor anläggning, som granne till räddningstjänsten. Denna etablering av företaget som tillverkar stålkomponenter för industrin, är en lyckad markaffär där kommunen kunde erbjuda industrimark till ett expanderande företag.

Ännu syns inget påtagligt, men på området mellan räddningstjänsten och MTC:s anläggningar planerar Vafabmiljö att bygga ett nytt, modernt återbruk med fokus på återanvändning och återvinning. Vafabmiljö har nyligen fått beslut om tillstånd enligt miljöbalken för byggnation av återbruket. Det nya återbruket på Eriksberg planeras stå färdigt under senare delen av 2026.

Slutligen en etablering som alla kanske inte hört talas om, men som stod klar i januari 2023. Solcellsparken bredvid Kolbäcks­ån och E18 vid Eriksberg, som med sina 15 000 paneler är en av Sveriges fem största sol­cells­parker. Parken har nu varit i drift drygt ett år och produktionen uppgår till 10 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar elförbrukningen för över 4 000 lägenheter. Hallstahammars kommun upplåter marken, 17 hektar, till fastighetsbolaget SBB – Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, som nu äger parken.

Skolor och förskolor

Näslundskolan

Nu har eleverna på Näslundskolan gjort sig hemmastadda i den nybyggda skolan, en efterlängtad inflytt! Skolan som är två­parallellig har idag cirka 200 elever i årskurserna ett till och med sex, samt förskoleklass. Skolan kan ta emot uppemot 300 elever, då man räknar med både en befolkningsökning i kommunen i stort på sikt, samt en generationsväxling på Näs­området med inflyttning av nya barnfamiljer.

Näst i tur står Nibbleskolan, där en ny skola ska byggas. Den kommande byggnationen kommer ske i samverkan med det på­gående aktionsforskningsprojektet som syftar till att skapa ett hållbart Hallstahammar sett ur ett folkhälsoperspektiv. Det projektet, där Hallstahammars kommun är en del, leds av
Region Västmanland.

Även tillgången på förskolor ses över, och de senaste åren har både en ny förskola (Äppellunden) invigts, och en äldre förskola med alltför stort renoveringsbehov (Nyckelpigan) avvecklats. En vidare översyn har också gjorts och man har i ett plan­program bland annat tittat på förutsättningar för att bygga en ny förskola på Kyrkby­området i Kolbäck. Denna förskola ingår i det större detaljplanearbetet för hur hela Kyrkbyn kan utvecklas. Detta är ett långsiktigt arbete som ännu så länge bara är i ett tidigt skede.

Samhällsbyggnads­enheten håller i trådarna

En kommun styrs av våra förtroendevalda politiker. Det är de som fattar beslut och ställer in riktningen som kommunen ska ta. När besluten är tagna är det samhällsbyggnadsenheten som tar fram planerna, det är här projekt har sitt ursprung. När planerna sedan ska sättas i verket tar tekniska förvaltningen vid, i samarbete med övriga förvaltningar och under över­inseende av kommunstyrelseförvaltningen.

Undrar du över något som du läst i detta reportage är du välkommen att kontakta kommunens samhälls­byggnadschef Oscar Bogren, tfn. 0220‑240 63 eller e-post oscar.bogren@hallstahammar.se

¹ En detaljplan bestämmer vad du eller andra får göra och bygga i ett område. När nya bostadsområden planeras behöver man ofta antingen ta fram en ny detaljplan eller ändra en befintlig detaljplan.

² Ett planprogram skapas för att titta på förutsättningar och visioner för ett större område. Det ger en över­gripande struktur för exempelvis bebyggelse, mötesplatser, vägar samt grönytor och fungerar som ett underlag för framtida beslut och detaljplanering.