Fler webbplatser
Samhällsplanering

Näslundskolan redo för eleverna till höstterminen

Det har varit en lång resa för bygget av den nya Näslundskolan. 2017 stängdes den gamla skolan men till höstterminen står skolan klar att ta emot eleverna något som är efterlängtat av både elever och lärare. Följ med på en tur inne i skolan.

Utanför pågår just nu de sista arbetena med utomhusmiljö och en del fasadarbeten men på insidan är allting i stort sett klart. Det enda som saknas är möbler. Och eleverna naturligtvis. Men till höstterminens start är det dags.

En skola är viktig för ett områdes identitet. Särskilt om den som Näslundskolan har funnits där sedan 1960-talet. När beslutet om att riva skolbyggnaden kom på grund av de omfattande problemen med luftkvaliteten som berodde på byggnadens konstruktion så var det en stor chock för många. Dessutom har byggprocessen dragit ut på tiden av olika orsaker men nu står äntligen den nya skolan där och ett nytt kapitel kan börja

Skolan har en spännande arkitektur med fönsterpartier i blått, grönt och rosa. Och på norra sidan vetter de stora fönsterpartierna mot åsen och skogen som finns där vilket ger en vacker naturutsikt i klassrummen. Även mattorna i korridorerna har delvis olika färger för att få en helhet i byggnaden. En stor och rymlig matsal finns det också med ett tillagningskök med möjlighet till matsvinnsmätning, något som borgar för god hållbarhet

Årskurserna kommer kunna gå in i skolan genom flera olika entréer som ligger i nära anslutning till olika årskursers klassrum. Samtliga årskurser kommer förutom klassrum att ha tillgång till grupprum och förvaring i anslutning till klassrummen. Även lärarrummen ligger i anslutning till klassrummen.

- Det blir en jättefin skola. Vi har stora rymliga klassrum, gott om toaletter och vi har alla övriga salar vi behöver. Så det kommer att bli jättebra, konstaterar skolans rektor Ylva Lindberg.

Hållbarhet och miljöhänsyn går som en röd tråd genom skolbygget och ligger i linje med kommunens hållbarhetsambitioner i övrigt. En hållbarhetsaspekt som bidrar till skolans elförsörjning är solpaneler på del av taket, som kan producera grön el. För att se till att det inte blir för varmt i lokalerna så har alla fönster i söderläge en beläggning som tar bort omkring 60–70 % av solvärmen och skolgården har många möjligheter till både skugga och regnskydd.

Under åren som arbetet pågått har eleverna skjutsats till Fredhemsskolan inne i Hallstahammar. Det har fungerat bra men att ha skolan på promenadavstånd, eller i alla fall i närområdet, är naturligtvis mycket bättre och en livskvalitet. Och som sagt är skolan en viktig del av bostadsområdet Näs attraktionskraft där det under de år skolan har varit stängd byggts många nya bostadshus. Det ska vara nära och enkelt att ta sig till och från skolan från bostaden.

Arbetet med att färdigställa skolgården kommer att vara klart i maj och under tiden kommer skolan att möbleras och förberedas. Allt kommer att vara klart för att välkomna eleverna när höstterminen startar den 14 augusti.