Fler webbplatser
Organisation och politik

Grattis till alla sverigefinnar!

Den 24 februari firas sverigefinnarnas dag runt om i landet. Här i Hallstahammar hissas den sverigefinska flaggan, alla skolköken uppmärksammar dagen på olika sätt, tipspromenad på biblioteket och finsk film på Sagabiografen. Sverigefinnar är den största av våra fem nationella minoriteter och de har särskilda språkliga rättigheter i vår kommun.

Rätten till språk och kultur

Vi har under den här veckan uppmärksammat sverigefinnarnas rättigheter på många olika sätt. Kommuen ingår i finskt förvaltningsområde och vi har ett särskilt ansvar att bevara det finska språket och den finska kulturen levande i Sverige.

Världsartister uppträdde för högstadiet

Högstadadiet välkomnades till Sagabiografen onsdagen den 22 februari för att få lyssna på den finska vokalgruppen Tuuletar. Närmare 400 elever och personal fick information om sverigefinnarnas rättigheter till service, språk och kultur. Konserten var kraftfull där tjejernas röster skapade instrumentell magi. Gruppen blandar folksång och streetkultur och använder sina röster för att få fram ett unikt ljud. Eleverna fick prova att skapa ljudeffekter med sina egna röster och publiken jublade när tjejerna sjöng Ievan polkka. Tuuletar turnerar runt om i världen och vi är glada att de gjorde ett stopp i Hallstahammar. Deras låt Alku kan höras i succéserien Game of Thrones.  

Finsk korvsoppa serveras till lunch

Skolköken uppmärksammar sverigefinnarnas dag genom att laga någon av dagens måltid med sverigefinsk koppling, till exempel får elverna på Näslundsskolan korvsoppa. Affischer sätts upp med information om vilka rättigheter sverigefinnar har i kommunen. Ett exempel är att elever har rätt att få läsa finska som modersmål även om de inte kan språket.

Tipspromenad och skapande konst

På Hallstahammars bibliotek är alla välkomna att delta på en tipspromenad. Frågorna finns på finska och svenska så alla kan delta. Fina priser lottas sedan ut. Tipspromenaden finns från fredag den 24 februari och hela sportlovsveckan (vecka 9). Där kan du även få lite boktips och så bjuds det på sverigefinsk godisblandning. Torsdagen den 2 mars, klockan 13.00-15.00, kommer en sverigefinsk konstnär och målar med barn (från 6 år).

Ny finsk film på sagabiografen

Sagabiografen visar en finsk film med svensk textning. Det är en film sprängfylld med musik, som berättar om artisten Kikka och om en tid då Finland var på väg ur en lågkonjunktur och in i välstånd. Filmen handlar om en underhållare och sångerska som älskade att uppträda och ge glädje åt andra, även om hennes konstnärskap och förmåga ofta ifrågasattes. Filmen börjar klockan 17.00, fredagen den 24 februari. Cafét öppnar en timme innan. Där finns smörgås, kaffe, the och kaka att köpa.