Fler webbplatser
Organisation och politik

Välkommen till nya hallstahammar.se

Det är 20 år sedan Hallstahammars kommun fick en egen webbplats. Och det är nu tio år sedan en större uppdatering av utseendet och funktionerna på Hallstahammars kommuns webbplats gjordes. Nu har vi lanserat vi en ny webbplats och här berättar vi om de största nyheterna.


Bättre design för olika sorters skärmar

Den nya designen är bättre anpassad till den skärm som du väljer att använda när du besöker hallstahammar.se. Nästan 80 % av all trafik vi har kommer från mobiltelefoner och läsplattor och därför har vi haft det i åtanke när vi tagit fram designen och navigationen för webbplatsen.

Ämnen istället för förvaltningar

Du ska inte behöva veta hur kommunen är organiserad för att kunna lista ut var du kan hitta information om en viss fråga. Vi har ambitionen att sortera informationen på ett sådant sätt att du enkelt ska hitta den beroende på vad du letar efter. Det betyder att information från kommunens olika förvaltningar ibland samsas på samma ställe på webbplatsen. Målet är att det är dina behov som besökare som ska styra hur vi strukturerar innehållet.

Alla söker vi efter svar

Sökfunktionen fungerade inte alls bra på den gamla webbplatsen. Den nya sökmotorn kommer att fungera bättre. Den ger bättre sökträffar och föreslår tidigare sökningar som hjälp när du börjar skriva ett sökord. När du får upp träfflistan så kan du enkelt se under vilken kategori sidan finns, om informationen finns på en webbsida, i ett dokument eller om det är kontaktinformation till en tjänsteperson eller funktion. Du kan hjälpa sökmotorn lite på traven genom att skiva dit en * före eller efter sökordet för att få ett ännu bättre förslag.

En bild säger mer än tusen ord men bara där det behövs

Vi älskar fina bilder men vi har valt att arbeta mindre med bilder som dekoration på de nya webbsidorna. Anledningen till detta är för att vi vill lägga mer fokus på informationen som finns i texten. När vi använder en bild gör vi det för att den förtydligar informationen på sidan på något sätt.

Bättre tillgänglighet och driftsäkerhet

Den nya plattformen som hallstahammar.se är byggd på lever på ett bättre sätt upp till de tillgänglighetskrav som finns idag och de skärpta lagkrav som EU:s så kallade webbdirektiv innebär. När vi har testat den nya webbplatsens tekniska tillgänglighet i de valideringsverktyg som finns så får vi mycket goda resultat jämfört med den gamla webbplatsen. Vi hoppas också att sättet vi sorterar innehållet och skriver texter (klarspråk) med beskrivande rubriker också ska bidra till att hallstahammar.se ska bli mer tillgänglig för alla.

Den nya webbplatsen ligger i en så kallad molntjänst vilket innebär att vi blir mindre känsliga för trafiktoppar i händelse av till exempel en kris. Det förbättrar även driftsäkerheten över lag.

Vissa saker har kommit till och annat har bytt plats eller namn

Vi har arbetat med innehållet på den nya webbplatsen sedan i våras och vi tror att vi nu har en bra grund att fortsätta vårt arbete på. Vi är dock inte klara än vilket innebär att viss information inte kommit på plats, bytt namn eller att en del sidor slagits ihop eller tagits bort. En del enkla länkar kommer också att saknas i början. Länkarna till enskilda sidor har också bytts ut vilket innebär att genvägar du har sparat inte längre kommer att fungera. Irriterande, vi vet, men vi hoppas att du kan uppdatera dina länkar och genvägar.

Du kan hjälpa till att göra webbplatsen bättre

Om du hittar sidor med fel eller där du har förslag på förbättringar så går det bra att kontakta den webbredaktör som har hand om sidan genom att klicka på kontaktlänken som finns längst ner i texten. På så sätt hjälper du oss att bli bättre och bidrar till att utveckla hallstahammar.se till en ännu användarvänligare webbplats.

 

Highly detailed planet Earth at night with embossed continents, illuminated by light of cities, translucent and reflective ocean. Earth is surrounded by a luminous network, representing the major air routes based on real data