Fler webbplatser
Kris och säkerhet

Hallstahammars kommun undviker inköp från företag med verksamhet i Ryssland

Majoritet och opposition i Hallstahammars kommun vill tydligt markera att kommunen ska undvika inköp av produkter från företag som har verksamhet i Ryssland och finns på Ukrainas svarta lista över företag som har fabriker och försäljning i Ryssland. Detta är ett sätt för Hallstahammars kommun att visa solidaritet med Ukraina.

Bilden symboliserar solidaritet med Ukraina; blå- och gulfärgade händer formar ett hjärta

EU:s sanktioner följs

Ingångna avtal följer redan idag EU:s beslutade sanktioner mot Ryssland och Belarus, i kommunens upphandlingspolicy finns bland annat angivet att “Ett ekologiskt, socialt och etiskt perspektiv ska alltid beaktas vid inköp- och upphandling. Inköps­verksamheten ska bidra till att minska sociala skillnader samt stimulera utvecklingen av socialt- och etiskt medvetna marknader likväl för människor som för djur och natur.

– Vi vill tydligt markera vårt ställningstagande och visa vår solidaritet med Ukraina, säger Catarina Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande och Hans Strandlund (M) oppositionsråd. Detta genom att inom gällande avtal medvetet välja ersättningsprodukter för varor där leverantören har verksamhet förlagd till Ryssland. Det kan handla om allt från kaffe, mjukost, blöjor, choklad och diskmedel till andra varor som används i kommunens olika verksamheter. Så långt det är möjligt ska den som gör inköpet byta ut eventuell riskprodukt, fortsätter Catarina.

Läs styrdokumenten här: