Fler webbplatser
Kris och säkerhet

Förändringar kring hjälp med inköp till riskgrupp 70+

Stödet där Frivilliga resurs­gruppen (FRG) på upp­drag av Hallsta­hammars kommun hjälper personer över 70 år med in­köp kommer att upp­höra den 13 november. Från och med vecka 47 behöver du som utnyttjar tjänsten ordna dina in­köp på annat sätt.

Personer från Frivilliga Resursgruppen som sätter upp ett tält

Tillfällgt stöd som under hösten når sitt slut

När personer över 70 år på grund av coronapandemin uppmanades att undvika nära kontakter för att inte smittas av corona­viruset och insjukna i covid‑19 kallade Hallstahammars kommun in FRG för att stötta denna grupp med hjälp att göra inköp. Under våren, sommaren och nu i höst har FRG utfört den uppskattade tjänsten och varje vecka levererat mängder med matkassar. Som mest har drygt 90 leveranser skett under en och samma vecka. Förutom själva leveranserna har även personerna från FRG varit ett socialt stöd i denna många gånger svåra tid. Tillsammans med matleveransen har även en liten pratstund på distans levererats.

Tyvärr har allting ett slut och fredagen den 13 november kommer de sista leveranserna att ske. Efter det datumet behöver du ordna dina inköp på annat sätt.

Olika alternativa sätt att handla på

  • Var inte rädd för att be om hjälp – din släkting eller granne kanske kan handla åt dig.
  • Kanske kan du handla via internet? Ta kontakt med din affär och undersök möjligheterna.
  • Det finns också möjlighet att ansöka om den biståndsprövade insatsen att få hjälp med inköp av dagligvaror. Det är en insats som kräver biståndsbeslut precis som övriga insatser i hemtjänsten. Du ansöker hos en biståndshandläggare och ansökan prövas utifrån socialtjänstlagen. Insatsen ingår i hög­kostnads­skyddet (maxtaxan).
    Läs mer om insatsen hjälp med inköp av dagligvaror här på kommunens webbplats

Tider för beställning och leverans de sista veckorna

De dagar du kan ringa in din beställning fram till den 12 november är måndag till och med torsdag mellan klockan 07.30 och 14.00. Telefonnummer är som tidigare 0220‑240 24, 0220‑245 68 eller 076‑516 44 34.

Finsktalande beställningar ringer du måndag till och med torsdag mellan klockan 07.30 och 12.00. Telefonnumret är som tidigare 0220‑240 72.

Leverans sker tisdag till och med fredag från klockan 14.00 och tills alla leveranser för dagen är klara.

Notera att sista dagen att ringa in beställning är torsdagen den 12 november. Fredagen den 13 november är sista leveransdag.

Du ska alltid få ett telefonsamtal innan leverans för att säkerställa att du finns hemma och kan ta emot dina varor. Betalning sker med swish eller mot faktura.