Fler webbplatser
Kris och säkerhet

I sommar har skadegörelsen ökat

Vi behöver alla hjälpas åt. Det är en mening vi hört många gånger i samband med pandemin – och den är ack så sann! Men denna artikel ska inte handla om corona, covid‑19, smittspridning och att hålla avstånd – den ska handla om vår närmiljö i kommunen. Och att skadegörelsen har ökat i sommar. Och att vi även här behöver hjälpas åt.

Rapporter om glaskross, klotter, intrång och stöld

Under sommaren har både polisen och kommunen fått in många rapporter om förstörelse. Skadegörelsen har skett både i Hallstahammar men kanske främst i Kolbäck. Det handlar bland annat om krossade rutor på skolor, sönderslagna busskurer och klotter. Det har också skett intrång i byggnader och på områden nattetid samt att cyklar stulits och båtar lossats från sina förtöjningar.

Det är inte helt ovanligt att skadegörelsen ökar under sommaren, det ser vi i många kommuner. Men ökningen brukar komma under en senare period, närmare inpå skolstart. Ofta handlar det då om ungdomar som kanske kommer tillbaka efter att varit bortresta under sommarlovet. Det vi ser nu är att skadegörelsen ökat tidigare under sommaren. En tänkbar förklaring till det skulle kunna vara corona-pandemin, att många stannar hemma i sommar, och att ungdomarna inte har så mycket att göra, kanske vänder på dygnet samt att det kan vara oroligt i familjen och att man på grund av det söker sig utanför hemmet, säger Jan Sköldberg, polis i lokalpolisområde Västra Mälardalen.

Vi behöver skapa kontakt – och din hjälp behövs

För att komma tillrätta med problemet behöver vi veta vem vi ska prata med, skapa kontakt med. Att någon eller några förstör, tar sig in i rivningsfastigheter och kanske stjäl är för det första ett brott, men det kan också vara ett sätt att söka bekräftelse och uppmärksamhet.

Vi barn- och ungdomscoacher tillsammans med polis och väktare blir ofta en bro mellan ungdomarna och vuxen­världen. Det är vad vi strävar efter i vårt arbete. Målet är förstås att det ska vara lugnt och tryggt för alla att röra sig ute i vårt samhälle. Men ett kanske än viktigare mål är att barn och unga ska må bra och känna sig trygga. Och då är kontakten vi skapar genom att röra oss ute bland ungdomarna otroligt viktig! Genom att vara ute försöker vi bygga relationer och fånga upp, hjälpa eller slussa vidare om någon är i behov av hjälp, antingen med sitt mående, sin situation hemma, med vänner, partner eller familj. Vi strävar också efter att brott ska minska, inklusive skadegörelse, något som vi vill försöka skapa en bra dialog om med både ungdomar som vuxna, säger Andreas Kanfalk, barn- och ungdomscoach i Hallstahammars kommun.

Men varken coacher, polis eller väktare kan finnas ute och på plats hela tiden och överallt. Därför behöver vi alla hjälpas åt; föräldrar och resten av vi vuxna. Det finns en hel del vi alla kan göra. Ett exempel är initiativet med den ideella föreningen Nattvandrarna som nyligen startat i Hallstahammar.

Ytterligare en värdefull insats är att du som förälder skaffar dig bättre koll på vilka kompisar ditt barn hänger med och vilka tider hen är ute. Det är inte att skvallra eller lägga sig i att prata, först med ditt eget barn och sedan kanske också med kompisarnas föräldrar – det är att bry sig om!

Du får också mer än gärna kontakta oss barn- och ungdomscoacher. Även vi kan ta snacket med både ungdomar och vuxna och vi vill tillsammans jobba för bra lösningar, fortsätter Andreas.

Kontaktuppgifter till kommunens barn- och ungdomscoacher

Bilder från skadegörelse i Hallstahammar och Kolbäck sommaren 2020

Bilden är ett montage där bilderna är tagna under sommaren 2020; skadegörelse på ett staket samt krossade fönsterrutor på Tunboskolan, klotter på Näslundsskolan, vandaliserad bokholk vid Vallmobadet.