Hallstahammar logotyp
E-tjänster

Publicerad:

Älgen har redan hittat faunabron

Trafikverket bjöd under måndagseftermiddagen den 14 oktober in kommun­representanter till studie­besök vid den nyanlagda fauna­bron över E18. Bron ska bidra till att minska vilt­olyckor och bevara biologisk mång­fald genom att djuren kan ta sig från ena sidan av E18 till den andra på ett säkert sätt.

Med mörka moln i horisonten och regnet hängande i luften fick kommunstyrelsens ordförande Catarina Pettersson, tekniska nämndens ordförande Peter Ristikartano, samhällsbyggnadschefen Oscar Bogren, gatu- och parkchefen Elvira Jansson samt näringslivschefen Madeleine Ahlqvist höra Trafikverkets Per Ahlenius berätta om bygget av faunabron som ska göra det möjligt för djur att korsa vägen på ett säkert sätt.

Bron känns mäktig med sina 23 meters bredd, där den sträcker sig över den nya motorvägen dryga 55 meter lång. Ännu så länge är vegetationen sparsam på bron men här kommer det att växa låga buskage som inbjuder djuren till att ta denna väg över E18.

Väl uppe på bron visar det sig att en älg redan funnit vägen över. Spår av älgklövar går att följa i sanden och man ser att älgen klivit på med rejäla steg.

Per Ahlenius och Oscar Bogren studerar älgspåren på faunabron över E18

Per Ahlenius, Trafikverket och Hallstahammars kommuns samhällsbyggnadschef Oscar Bogren studerar älgspåren som leder över faunabron.

Studiebesök vid faunabron över E18

På studiebesök vid faunabron över E18, från vänster; Elvira Jansson, gatu- och parkchef, Trafikverkets Per Ahlenius, Oscar Bogren, samhällsbyggnadschef, Catarina Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, Madeleine Ahlqvist, näringslivschef och Peter Ristikartano, tekniska nämndens ordförande.

Fakta:

Vad är faunapassage och ekodukt?

En faunapassage är en förbindelse utformad för att utvalda djurarter ska kunna korsa en trafikled. Det finns olika sorters faunapassager. En ekodukt är en bredare typ av faunapassage, utformad som en bro och anpassad för många sorters djur. Det Trafikverket bygger över E18 är en något mindre faunabro som liknar en ekodukt.

Därför bygger Trafikverket faunapassagen

Vägar och järnvägar utgör i olika grad barriärer som kan bryta förbindelserna mellan de områden som djuren rör sig mellan. För att göra det lättare för djur att följa sina naturliga rörelsemönster byggs den här faunapassagen. Resultatet är minskad risk för viltolyckor och ökad trafiksäkerhet på E18 mellan Köping och Västjädra, samtidigt som den binder samman grönområden.

Källa: Trafikverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterades den