Fler webbplatser
Barn och utbildning

Viktig måltid firas med lokal mat

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Namn: Elisabeth Hallgren
Befattning: Måltidschef och kostchef för förskola och skola
Telefon: 0220-24053
E-post: elisabeth.hallgren@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Namn: Mona Johansson
Befattning: Måltidschef och kostchef för äldreomsorgen
Telefon: 0220-24471
E-post: mona.f.johansson@hallstahammar.se
Besöksadress: Snevringevägen 41 B, Hallstahammar

I Sverige tillagas och serveras tre miljoner måltider inom förskola, skola, vård och omsorg varje dag. Måltider som är viktiga för unga och gamla, genom hela livet. Överallt där det finns barn och unga, och där det finns människor som behöver vård eller omsorg, där bidrar de offentliga måltiderna till trygghet och stabilitet. Offentliga måltidens dag är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet uppmärksammas. Dagen infaller i år torsdagen den 19 oktober.

Logotypen för offentliga måltidens dag

Gemensam meny tillagad med lokala råvaror och från lokala producenter

På Offentliga måltidens dag kommer alla skol- och förskole­köken i Hallstahammar att laga samma maträtt. Rätten som serveras är en italiensk kalvgryta, Spezzatino¹. Köttet som ingår i grytan kommer från Åsby Kött & Vilt och grönsakerna har i så stor utsträckning som möjligt odlats av lokala producenter i Mälardalen. Till grytan kommer ett nybakat bröd från Håkans hembageri att serveras.

Trerätters middag i äldreomsorgen

Traditionsenligt serveras en trerätters middag på kommunens äldreboenden när Offentliga måltidens dag firas och uppmärksammas. I år kommer måltiden bland annat innehålla nötkött levererat från lokala Åsby Kött & Vilt.

Låt smaklökarna lockas av denna meny:

  • Förrätt: Smördegspaj med champinjonstuvning
  • Varmrätt: Köttgryta med rotfrukter smaksatt med dijon och dragon, serveras med ugnspotatis
  • Dessert: Citronmousse med färska blåbär och citronmeliss

Tagga #3miljonermåltider – se filmen!

Filmen 3 miljoner måltider lyfter på ett kortfattat och kärnfullt sätt fram Sveriges offentliga måltider, det vill säga måltiderna inom förskola, skola, vård och omsorg. #3miljonermåltider  #måltid23

Laga den italienska kalvgrytan Spezzatino du också

Idén till att laga och servera just Spezzatino på Offentliga måltidens dag kommer från Tunboskolans kock, Donato Bruno, som själv har italienska rötter. Varsågod – här bjuder Donato och alla andra medarbetare inom barn- och utbildnings­förvaltningens måltidsenhet på receptet på denna smakrika köttgryta.

Spezzatino – italiensk kalvgryta

Ingredienser, 6 portioner

  • 600 gram nötkött (till exempel fransyska)
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 400 gram potatis
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 1 tärning köttbuljong (+ 4 deciliter vatten)
  • 4 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök
  • salt, peppar och olivolja

Gör så här:

  • Skär köttet i tärningar, moroten i slantar och hacka löken och vitlöken.
  • Fräs allt detta i olivolja och krydda med salt och peppar.
  • Tillsätt tomapuré, vatten och lagerblad.
  • Koka i cirka 20 minuter.
  • Skär potatisen i tärningar och lägg i grytan.
  • Koka ytterligare 30 minuter.
  • Servera Spezzatinon med bröd och gärna en sallad, samt lite extra olivolja att ringla över.

Tips! Fräs gärna på köttet och koka det dagen före.

¹ Ett vegetariskt alternativ kommer också att serveras.

² MATtanken är en projektfinansierad verksamhet, med medel från EU och andra aktörer, som genom nätverkande, kunskaps­spridning och erfarenhetsutbyte bidrar till hållbara offentliga måltider.