Publicerad:
Humlan – en pigg 75-åring
År 1948 slog Hallstahammars första förskola upp portarna och den 27 september 2023 uppmärksammas nu 75-årsjubiléet på förskolan Humlan. Barnen bjuds på glass och dagen till ära kommer man leka lekar och spela musik "från förr".
Inför jubiléet bjuds du här på en nostalgisk rundtur tillsammans med rektor Mona Vikström.
I trapphuset möts vi av Humlanskylten med ballonger där kloka ledord beskriver verksamheten på förskolan.
Det finns en mängd tidningsklipp, foton och annan dokumentation från åren som gått. Här visar rektor Mona ett urval.
Citat ur tidningsartikel från 1953:
"Mitt i Hallstahammar och vid den väg som de flesta hallstahammarsbor måste gå för att komma till Bultfabriken ligger Daghemmet, den anläggning som skapades för att ge husmödrar med inte alltför många barn möjlighet att ha förvärvsarbete, utan att ha bekymmer för barnen under dagarna."
"De minsta barn, som tas emot, bör inte vara yngre än tre månader. När en sådan liten byting kommer till Daghemmet ställs hans vagn in i det speciella barnvagnsgaraget... Där blir vagnen stående hela dagen, medan babyn tas om hand av någon av de båda barnsköterskorna på babyavdelningen. Först på dagens program står badning och därefter att krypa i daghemmets kläder, medan de egna läggas i en liten korg i väntan på kvällen och hemresan. Småbarn har ju en viss förmåga att kunna smutsa ner sina kläder på olika sätt och avsikten är att mammorna inte skall behöva ta med sig de smutsiga kläderna tillbaka hem på kvällen."
"Barn över två år leker tillsammans i någon av de övriga tre avdelningarna. Barnen är här uppdelade i olika grupper efter ålder och utveckling. Lekutrymme saknas sannerligen inte. För en grupp om 15 barn finns två stora rum och dessutom en särskild dockvrå. En av avdelningarna är till och med utrustad med ett särskilt lekkök med riktig elektrisk spis och rostfri diskbänk i lagom storlek för 4-5-åringar."
Med sina 75 år är Humlan en av de äldsta förskolorna i Sverige. När Humlan öppnade 1948 var den ett daghem för barnen till de som jobbade på Bultfabriken. Syftet var att kvinnorna också skulle kunna förvärvsarbeta. Eftersom barnen kunde lämnas från späd ålder, så små som tre månader, kom flera av mammorna till daghemmet för att amma sina barn när de hade rast.
När Humlan firade 50-årsjubileum 1998 och man höll öppet hus kom ett celebert besök i form av daghemmets allra första barn.
Citat ur VLT :
Första barn på Humlan var Per-Anders Palmér som tjuvstartade på grund av att hans mamma blev sjuk och lyckades få in sonen dagen innan daghemmet skulle öppnas. Per-Anders ville inte alls bli lämnad där. Dagen efter väckte han pappan redan klockan sex på morgonen för att han längtade dit. På kvällen höll man knappt på att få honom med sig hem..."
Det finns fortfarande bevarade detaljer från förr, så som de dekorerade förvaringshyllorna i kapprummen där symboler hjälper barnen att ha koll på sin egen hylla.
Ytterligare ett exempel på hur en gammal detalj, som en öppen spis, kan användas på ett annat sätt – här ett "tittskåp" där småkrypen bor.
Den pigga 75-åringen Humlan följer också med dagens utveckling, och har bland annat ställt i ordning ett rum i källaren till filmstudio. Gymnastiksalens ena vägg är grönmålad för att kunna användas med "greenscreen"-teknik.
Att jobba med greenscreen innebär lite förenklat att man kan ”trolla bort” eller byta ut en bakgrund – för att sedan placera sig själv, någon annan eller något annat föremål mot en valfri bakgrund. På så sätt kan man effektfullt skapa spännande foton och filmer.
Förskollärare Eva Nordström Wiklund har varit med om att fira både 40-, 50-, 60- och 70-årsjubileum på Humlan, då hon jobbat här sedan 1985. Eva kan skriva under på att utvecklingen gått framåt – där numera förskolan är en del av det svenska skolsystemet med en egen läroplan.
Citat från Skolverket:
"Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Den ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barnen och deras behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet."
Saknar du något på sidan? Kontakta:
Senast uppdaterad: