Fler webbplatser
Barn och utbildning

Uppfinningsrika Kolbäckselever prisas

Fyra elever från årskurs 8 på Tunboskolan har deltagit i Finn upp, Sveriges största uppfinnartävling för unga. De har nu av en jury fått det glada beskedet att de finns bland vinnarna och får åka till Stockholm för att ta emot prisstipendier och diplom.

Ordmoln om vinsten i uppfinnartävlingen FinnUppFörstora bilden

Måndag 24 maj kommer tekniklärare Sibylle Häggqvist åka till Stockholm och Nobel Prize Museum tillsammans med eleverna Herman Schmidt, Axel Eriksson, Viktor Kilestad och Ebbe Klingstam, som alla går i klass 8 på Tunboskolan i Kolbäck.

Digital app uppmuntrar till fysisk aktivitet

De fyra har tillsammans uppfunnit en app som ska motivera unga till att röra sig mera. I nuläget avslöjar inte uppfinnarna och innovatörerna mer då det finns planer att vidareutveckla appen. Prispengarna som delas ut i tävlingen kommer att användas till utvecklingsarbetet.

Jag är glad för elevernas skull att de tagit sig så långt och håller tummarna för att de även ska tilldelas ett större stipendium för att kunna arbeta vidare med sin uppfinning, säger Sibylle Häggqvist.

De bästa tävlingsbidragen prisas i kategorierna;

  • teknisk lösning,
  • digital lösning,
  • samhällsnytta och
  • klimat & miljö.

Tunboeleverna vet ännu inte i vilken kategori deras uppfinning placerats. Förutom att tävla om stipendier på upp till 5 000 kronor, får pristagarna ett fint diplom att hänga på väggen.

Innan själva prisceremonin börjar bjuds det på lunch och en guidad tur på museet.

Verktyg för kreativ lärprocess

Sibylle berättar vidare att hon har använt verktygen, i form av läromedel, pedagogiska övningar och inspiration från Finn Upp under flera läsår, men att det i år var första gången en grupp skickade in ett tävlingsbidrag.

Som lärare uppskattar jag att det finns genomtänkta övningar som fungerar för att stötta eleverna i processen utan att ta ifrån dem självständigheten. Framförallt övningarna som man kan använda för att komma igång med design- och uppfinningsprocessen är värdefulla, berättar Sibylle. 

Mer information

Troligen kommer prisceremonin att filmas och publiceras på webben – håll utkik på Finn Upps webbplats!
Vi önskar eleverna stort lycka till och håller tummarna den 24 maj!

Hand som håller en mobiltelefon riktad mot en glödlampa