Fler webbplatser

Corona - Information om trängsel på serveringar och andra platser

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  För att minska smittspridningen av covid-19 är det viktigt att hålla avstånd till människor och det gör du till exempel genom att undvika platser med mycket folk. På den här sidan får du tips på hur du kan hjälpa till för att undvika trängsel. Du får också veta hur du gör för att anmäla om du upplever trängsel på något ställe, som en restaurang, ett café, en butik, en frisersalong eller ett gym till exempel.

  Vi har alla ett eget ansvar att bete oss så att risken att bli smittad eller smitta andra med covid-19 är så liten som möjligt! Det betyder till exempel att du alltid ska göra ditt yttersta för att undvika trängsel.


  Restauranger, barer, caféer, skolmatsalar och andra matserveringar ska ha rutiner för att undvika trängsel mellan människor i matköer, eller vid bord, bufféer och bardiskar. Det är viktigt att alla som besöker matställen kan hålla minst 1 meters avstånd till varandra för att bromsa spridningen av covid-19.


  När du äter ute får du därför bara äta och dricka när du sitter vid ett bord. Du kan beställa, betala och hämta mat till bordet, till exempel från en buffé, om det inte leder till köer eller trängsel. Du kan också beställa och ta med dig hämtmat som vanligt. Om det finns barservering kan du sitta och äta vid bardisken om det är ordnat så du inte trängs med andra gäster. Det får inte skapas flaskhalsar så folk inte tar sig förbi och därför skapar trängsel.


  Om ni är flera som sitter tillsammans, till exempel din familj eller nära vänner som du umgås ofta med, är avståndet till restaurangens andra grupper av gäster viktigare än avståndet mellan personerna inom ditt sällskap.


  När du rör dig i restaurangen måste det ske på ett sådant sätt att det inte blir trängsel. Du måste alltid hålla ett avstånd på mer än en meter till andra gäster. Är det mycket människor bör du hålla längre avstånd.

  Nej. Ni får dela upp er så att ni sitter max åtta personer vid samma bord.


  Antalet besökare i ett och samma sällskap vid ett bord, en bardisk eller liknande får vara max åtta. Om den grupp som besöker serveringsstället uppgår till fler än åtta besökare ska den som driver serveringsstället dela upp gruppen i sällskap med högst åtta besökare i varje. 


  Observera att detta inte gäller uteserveringar.

  Våra lokala restauranger och caféer sköter mestadels detta med distansering på ett bra sätt – men ibland kan det behövas en extra påminnelse. Du som restaurang- eller cafégäst kan vara till stor hjälp genom att meddela Hallstahammars bygg- och miljöförvaltning om du upplever trängsel när du besöker en restaurang eller ett café. Kommunens inspektörer kommer att följa upp ärendet och ta kontakt med verksamheten. 

  Våra lokala företagare och näringsidkare sköter mestadels detta med distansering på ett bra sätt – men ibland kan det behövas en extra påminnelse. Du som besöker exempelvis en butik, ett gym, en frisersalong eller något annat ställe där du upplever trängsel kan skicka in dina observationer och information till Länsstyrelsen. Det kan förutom upplevd trängsel också handla om till exempel att maxantalet personer för lokalen inte framgår eller att det saknas tillgång till handsprit eller möjlighet att tvätta händerna.

  Vi har alla ett eget ansvar och skyldighet att inte bidra till ökad trängsel. Ser du att det är fullt någonstans – gå till ett annat ställe! Håll avstånd till dina medmänniskor och respektera de åtgärder som affärer och restauranger gör för att undvika trängsel. Vi måste också hjälpas åt att undvika trängsel i kollektivtrafiken och på allmänna platser som gator, torg, parker och badplatser.

   

  Varken polisen eller Hallstahammars kommun kan avhysa personer utifrån grunden att det är trångt på en plats. En allmän plats är till för alla och under rådande viruspandemi är det viktigt att var och en tar ansvar för att inte sprida smitta vidare. Här är några tips på vad du kan göra om det är mycket folk där du är:

  • Håll avstånd till andra, även dina vänner.
  • Ta gärna med dig handsprit så att du kan hålla god handhygien ute i naturen.
  • Välj att åka till en annan plats, där det inte är lika mycket folk och där du kan njuta på ett tryggt och säkert sätt.