- Startsidan
- > Boende, miljö och trafik
- > Vatten och avlopp
- > Kommunala vatten- och avloppsnätet byggs ut — delar av Berg ansluts
- > Så fungerar ansvar, skötsel och larm för lätta tryckavlopp
Så fungerar ansvar, skötsel och larm för lätta tryckavlopp
Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar
Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar
Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00
1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.
Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.
Namn: Annica Wijk
Befattning: Avdelningschef för vatten och avlopp
Telefon: 0220-24329
E-post: annica.wijk@hallstahammar.se
Besöksadress: Nibblegatan 19-21, Hallstahammar
Lätt tryckavlopp (LTA) innebär att spillvattnet transporteras i trycksatta ledningar som följer terrängen. Varje fastighetsägare pumpar då sitt avlopp från en LTA-tank med en LTA-pump in i den trycksatta huvudstammen. Detta skiljer sig från självfallsnät där spillvattnet rinner till huvudstammen utan föregående pumpning. Om en fastighet ansluts till ett LTA-nät tillhandahåller Hallstahammars kommun en LTA-tank med tillhörande pump, dessa ingår i anläggningsavgiften.
LTA-pumpen transporterar bort fastighetens spillvatten
Spillvatten från fastigheten rinner till LTA-tanken där det samlas upp innan det transporteras vidare med hjälp av LTA-pumpen. LTA-pumpen har en inbyggd automatik för start, stopp och larmnivå. Pumpen förväntas arbeta felfritt i åratal utan att förebyggande service behövs. Om pumpen av någon anledning inte skulle fungera, startar det automatiska larmsystemet. Larmet placeras i kök eller hall där det lätt uppmärksammas.
Kommunen tillhandahåller LTA-tank och LTA-pump – fastighetsägaren ansvarar för markarbete och elförsörjning
Hallstahammars kommun tillhandahåller LTA-tank och LTA-pump samt ansvarar för drift och skötsel av LTA-pumpen under förutsättning att inget otillåtet tillförs LTA-pumpen.
Fastighetsägaren ansvarar för att gräva ner LTA-tanken och ordna markarbetet inne på fastigheten. Fastighetsägaren ansvarar också för att strömförsörja LTA-pumpen samt att säkerställa att inget otillåtet tillförs LTA-pumpen.
Kommunen ansvarar för normala reparationer och fastighetsägaren ansvarar vid misskötsel

Om LTA-pumpen havererar ansvarar kommunen i normalfallet för reparationen. Det är endast tillåtet att tillföra bad-, dusch-, tvätt-, disk-, eller toalettvatten, s.k. spillvatten, till LTA-tanken.
Det är inte tillåtet att spola ner skräp och dylikt som inte hör hemma i avloppet. LTA-pumpen kan inte ta hand om exempelvis våtservetter, bindor, blöjor, kläder, trasor, tops eller sand. Större mängder fett kan också orsaka problem i alla typer av avlopp. Torka istället fettet ur stekpannan med hushållspapper innan du diskar, och häll matolja i exempelvis en pet-flaska som du försluter och slänger i soppåsen.
Om LTA-pumpen havererar på grund av att LTA-pumpen tillförts något som inte är tillåtet, står fastighetsägaren för samtliga kostnader som uppstått vid reparationen

Vad händer vid larm från LTA-pumpen?
LTA-pumpen är försedd med larm för att uppmärksamma störningar och haverier. LTA-pumpen kan bland annat larma vid tillfälligt utsläpp av stora vattenmängder. Undvik att tillföra vatten i avloppet tills felet är åtgärdat. Avvakta då för att se om problemet upphör när vattennivån i tanken sjunkit.
Om larmet fortsätter, kontrollerar du att alla säkringar är hela, att strömbrytarna är tillslagna och att ström finns fram till pumpen innan du kontaktar kommunen.
Saknar du något på sidan? Kontakta:
Senast uppdaterad: