Fler webbplatser

Betygsprövning, validering och högskoleprov

  Telefon: 0220-24782
  E-post: vuxenutbildningen@hallstahammar.se
  Besöksadress: Industrigatan 1C, Hallstahammar

  OBS! Använd i första hand mejl vid kontakt med studie- och yrkesvägledaren. Personliga besök sker endast efter tidsbokning.

  Du kan visa att du har kunskaper genom betygsprövning, validering och med högskoleprovet kan du öka dina chanser att bli antagen till högskolan eller universitetet.

  Betygsprövning för att visa dina kunskaper

  Du får inte läsa kurser som du redan har godkända betyg i. Behöver du höja ditt betyg kan du istället göra en prövning. Du kan också göra betygsprövning om du läst kursen tidigare och inte blivit godkänd eller om du inte blivit antagen till kursen.

  En betygsprövning innebär att du läser in kursen helt på egen hand utan undervisning. Därefter gör du oftast ett skriftligt och ett muntligt prov som omfattar hela kursen. Ibland kan en fördjupningsuppgift ingå. Efter godkänd prövning får du ett betyg i kursen.

  Det är viktigt att du prata med studie- och yrkesvägledaren om när nästa prövningstillfälle erbjuds. Dessa sker en gång på hösten och en gång på våren. Det är viktigt att du hör av dig till oss innan du betalar in din avgift.

  Avgiften är 500 kronor per kurs och prövningstillfälle. Betygsprövning ger inte rätt till studiestöd från CSN. Skulle du missa prövningstillfället, misslyckas på provet eller med att uppnå det önskade betyget betalas ingen avgift tillbaka. Kontakta gärna studie- och yrkesvägledare eller administratör för mer information innan du anmäler dig till betygsprövning.

  Validera dina kunskaper

  På vuxenutbildningen kan du få hjälp med en inledande kartläggning som kan leda till någon form av validering. Kontakta vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare för mer information.

  Komplettera gymnasiebetygen med högskoleprovet och öka dina chanser till utbildning

  Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Om du skriver det deltar du i fler urvalsgrupper i antagningen till högskola och universitet. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningar. Provet skrivs två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten.

  Studie- och yrkesvägledaren kan ge mer information

  Kontakta studie- och yrkesvägledaren om du vill veta mer om betygsprövning, validering eller högskoleprov.