Fler webbplatser

Välkommen till dramatiserade guidningar på Skantzenområdet

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Befattning: Aktivitetssamordnare och kommunikatör
Telefon: 0220-24716
Besöksadress: Parkgatan 7 73435 Hallstahammar

I år levandegörs Skantzen­området i Hallstahammar av fyra feriearbetare som jobbar med teater under Kultur och fritid. Deras sommarjobb är att visa upp Skantzenområdets fantastiska historier som gömmer sig bland ladorna och husen. Guidningarna är gratis och passar för alla åldrar.

Feriearbetarna på Skantzen 2020

Skantzens hemligheter - dramatiserade guidningar på Skantzenområdet

Under två veckor kommer Skantzenområdet levandegöras av fyra skådespelare. Följ med och upptäck historierna som gömmer sig runt om på Skantzen.

Guidningen tar cirka 45 minuter och är gratis. Startplats vid Mekanikusvillan på området. Anpassar för alla åldrar.

Spelperiod

1-5/7 och 8-12/7
Onsdag till söndag
Kl. 14:00 och kl. 18:00 varje dag.
GRATIS

Guidningarna arrangeras i samarbete mellan Kultur och fritid och Hammarteatern i Hallstahammar.

Inspirerat av appen Strömsholms kanal

Scenerna som kommer spelas upp är inspirerade av sanna historier om Skantzenområdet. Ni kan hitta dem och flera andra historier om området i Strömsholms kanals egna guideapp som är gratis. Den finns där appar finns.

Om sommarjobb inom Kultur och fritid

För andra året i rad har Kultur- och fritidsförvaltningen anställt ungdomar i åldern 13 – 16 för att sommarjobba med just kultur. Längre tillbaka har förvaltningen haft feriearbetare som arbetat på till exempel på bad och camping – och de jobben finns fortfarnde kvar. Men de nya anställningarna är annorlunda. Här jobbar ungdomarna med rena kulturyttringar.

Under sommaren 2019 arbetade fem stycken filmintresserade ungdomar med att göra 3D-film som sedan med hjälp av Virtual Reality-teknik visades för de äldre inom kommunens vård- och omsorg. Deras filmer kunde hjälpa till att ta de äldre som på grund av olika begränsningar inte längre kan ta sig runt en midsommarstång eller ut på Skantzsjön i en kanot att på digital väg få uppleva det igen.

Årets sommarjobbare får spela teater. Med hjälp av historiskt material från Strömsholms kanal och i samarbete med Hammarteatern kommer de i början av juli månad att spela upp dramatiserade scener ur Skantzens historia. Under en timslång guidning hjälper deras gestaltningar att föra åskådaren hundratals år tillbaka i tiden.

Förutom den självklara nyttan med dessa feriearbetares ansträngningar – att glädja de äldre eller att levandegöra ett historiskt område – så har det större effekter än så. Då föreningar, skolor och kulturskolor stänger under sommarlovet så upplever många kreativa ungdomare en tomhet och en längtan efter att få spela teater, musik eller på annat vis få fortsätta utvecklas. Ett sommarjobb inom kultur ger det, men skänker också en framtidstro till att det man älskar att göra faktiskt också kan bli en framtida försörjning. En bra start till att säkra återväxten av fina och framgångsrika kulturarbetare i kommunen, helt enkelt. Förhoppningsvis fortsätter arbetet i många år framåt.