Fler webbplatser

Sommarens hemestertips

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Sommaren blir inte riktigt sig lik i år men då finns det massor med platser i kommunen att besöka istället. Här kommer tips och inspiration till olika semesterupplevelser. Det går bra att cykla, ta bil eller buss till de olika platserna. Med tanke på risken för smittspridning av covid-19 rekommenderar vi att du väljer något av de två första alternativen om du har möjlighet.

  Djurgårdsskogen

  Djurgårdsskogen, kanske inte lika känd som Österängarna, men är ett mycket vackert naturreservat att vandra i. Det finns flera bra markerade leder med olika namn. Dessa är dock ej lämpliga för rörelsehindrade eller barnvagn. Parkera vid avfarten till Hultet vid ridbron bakom Strömsholms slott. Njut först av strömmen som brusar förbi på båda sidor om slottet. Det här är även en mycket bra fikaplats. På andra sidan vägen ner mot Hultet börjar de markerade lederna in i skogen.

  Stigarna leder bland annat ner mot Löten, där du också kan uppleva gammal hästmiljö och kanske nån tävling med Islandshästar om du har tur. Sen kan du välja att gå tillbaka samma väg eller ta dig över vägen och gå längst med Mälarviken Freden tillbaka till parkeringen. Tar du den här vägen så är det inte omöjligt att du stöter på några ryttare på häst ute på den vackra terrängbanan. Tänk bara på att visa hänsyn för varandra om du skulle stöta på något hästekipage och håll avstånd til varandra.

  Stallplan och Ridskolan Strömsholm

  Parkera vid Knytpunkten och promenera runt på stallplan. Mycket lämpligt för rörelsehindrade eller med barnvagn. Det finns alltid någon sevärd aktivitet på gång där som lämplig för alla åldrar att titta på. Ridlektioner sker ofta utomhus på stallplan och du är välkommen att slå dig ner på någon av bänkarna och titta på. Eller så kanske det pågår lektioner i något av ridhusen? Vi vill påstå att Vita ridhuset är ett av de vackraste ridhusen som finns i landet. Har du inte besökt ridhuset är det värt att titta in. Stallarna är alltid öppna för besökare, beroende på tid på dygnet. Oftast sker det något arbete eller skötsel som man kan ta del av. Men visa respekt och följ de ordningsföreskrifter som finns på plats. Pågår det någon lektion där så kan vi lova att du hör det. Även här håller vi avståndet till varandra och undviker trängsel.

  Vill du ta en längre promenad, så fortsätt gärna ner bakom de stora gula tvåvåningshusen ner mot Borgåsund. Det är en jättefin promenadväg med stora ekar och blomster efter åsen.

  Forsen och slottsparken i Stömsholm

  Det är något speciellt att befinna sig kring Strömsholms slott. Området är perfekt för att bara hänga i och kanske ta med sig en stor hemlagad picknick, köpa med en pizza för att dela på eller bara ta med en termos med kaffe. Att sitta vid vattnet är en speciell känsla och det forsande vattnet har på något vis en lugnande effekt. Vid lågvatten kan man upptäcka strandkanten på lite närmare håll. Några picknickbord finns även i slottsparken som du kan sitta vid om du vill.

  Österängarna ännu en fantastisk miljö. Här finns den ”ihåliga eken” som är vacker i sig och väldigt rolig att leka och klättra på. Vi kan lova att det är många generationer som har klättrat på den eken. Det är en liten promenad för att ta sig dit om man parkerar vid slottet, men det är det väl värt. Naturen är den bästa lekplatsen för alla barn och för alla sinnen. Österängarna innefattar ett stort område så man kan gå och titta/lyssna på fågellivet/naturen och alla de gamla ekarna har mycket att berätta. Glöm inte att det är en del av naturreservatet så var rädd om naturen. Allt du tar med dig dit tar du med dig hem.

  Parkerar du vid framsidan av slottet så kan du passa på att besöka Hästmuseum Strömsholm som är en app och inte ett fysiskt museum förutom platsen du är på. Ladda ner appen hemma när du har bra wifi och starta/utgå sen från framsidan av slottet. Lyssna och följ anvisningarna om hur du tar dig till Österängarna och promenadens slut vid Hästkyrkogården som alla kanske inte känner till. Passa också på att besöka slottet.

  Unika bruksmiljöer i Hallstahammar

  Strax norr om Hallstahammars tätort finns Trångfors. Du svänger av från riksväg 252 och parkera vid Trångfors smedja för ta en promeand runt smedjan och kanalen. En lagom tur som passar både yngre och äldre. Att gå längst med Strömsholms kanal är vackert under årets alla månader.

  När du promenerar så kan du gå över forsen och där kan man se den gamla kraftstationen och de gamla turbinerna. Följ vattnet och kom fram till de stora vattendammarna och ta sedan spången tillbaka över forsen tillbaka till Trångfors smedja. Har du tur så är det lite aktiviteter som pågår. Passa på att dricka lite vatten från källan som finns bakom den stora gamla röda kol-ladan (spännande för de mindre, då det enligt folksägen sägs att den som dricker av vattnet "finna vägarna till visdom").

  Vill man ha en längre promenad så parkerar man vid Skantzö Bad & Camping i Halltahammar och tar en rask promenad ”kanalen runt”. Ända upp till Trångfors och tillbaka genom Sörkvarnforsens naturreservat och åter Skantzö. En sträcka på cirka 7 km.

  Hästmuseum Strömsholm

  Vi nämnde appen Hästmuseum Strömsholm tidigare som guidar dig runt i Strömsholm. Den har fem olika slingor. En berättarröst startar automatiskt när du passerar en intressant plats. Du kommer att få höra om livet då och nu på Strömsholm som till stor del präglats av kungligheter men framförallt hästen. Roliga anekdoter blandas med dåtid, nutid och framtid. Det går jättebra att ta med din hund på denna kulturpromenad. Räkna med 1-3 timmar till aktiviteten beroende på vilken slinga eller slingor du tar. Alla slingor finns på svenska och engelska. Att ladda ner och använda appen kostar ingenting.

  Frisbeegolf i Kolbäck

  Har du provat? Det är svårare än vad det ser ut, men otroligt kul för hela familjen eller för kompisgänget. Du/ni tar er runt på en markerad bana med 18 korgar i fina omgivningar nära Kolbäcks centrum. Från Kolbäcks station har du en promenad på cirka 1 km fram till starten av banan som startar mitt emot entrén till badhuset Vallmobadet. Spelar ni tillsammans bör ni ha med er minst en frisbee var, gärna olika färger. Spelet går ut på att ha så få kast som möjligt innan frisbeen landar i korgen. Du kan tyvärr inte låna frisbee på plats utan måste ha med dig egen. Uppskattad tidsåtgång (beroende på hur många ni är och hur bra ni kastar) men räkna med ca 3-4 timmar. Och som tidigare påpekats håller vi avståndet till varandra.

  Paddla på Strömsholms kanal

  Börja på förmiddagen i Hallstahammar och paddla i valfritt tempo under dagen ner till Strömsholm där slutmålet är. Packa med de förnödenheter som du tycker bäst om och gör egna små stopp längs vägen eller stanna till i Kolbäck eller Westerqwarn för lunch eller fika. Sträckan Hallstahammar-Strömsholm är cirka 1 mil och i lugnt tempo paddlar du cirka 2 km/h. Med lite stopp efter vägen så tar det ungefär 5-6 timmar.

  Kanoten låser du fast när du kommer fram till Strömsholm och kan ta den avgiftsfria bussen tillbaka till Hallstahammar där du började. Den här turen passar också perfekt som familjetur eller för kompisgänget. Både kajaker och kanadensare finns att hyra.

  Vandra Hallstahammar – Surahammar på Bruksleden

  Skogen är en magisk plats. Och perfekt för en skön promenad i blandad terräng, både över myrmark och djupa skogar. Vandringen är ca 11,5 km och det finns fler trevliga ställen att stanna på med fikakorgen som du har packat hemma innan turen. När du kommer fram till Surahammar och Långsjön finns en fin grillplats och vindskydd uppsatt där du kan grilla och sova kvar. Det finns även platser för att slå upp ett eller annat tält. 6-8 personer kan lätt få plats. Här finns även ett torrdass om det skulle behövas.

  Att ”det vi plockar med oss ut i naturen, plockar vi även med oss hem” är inget vi behöver påminna dig om, för det vet du ju redan. Så ha en härlig dag i skogen och räkna 4-5 timmar om du vill hinna njuta ordentligt av vandringen.