Fler webbplatser

Uppdaterad information om åt­gärderna i Kultur­huset

Telefon: 0220-24000
E-post: kundcenter@hallstahammar.se
Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

Öppettider i kundcenter
1 sept - 31 maj (vintertid)
Måndag-torsdag 08.00-16.30
Fredag 08.00-16.00

1 juni - 31 augusti (sommartid)
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00

Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

Kulturhuset håller sedan en tid tillbaka stängt för renovering av bland annat ventilationssystemet och brandskyddet. Verksamheterna som vanligtvis håller till i huset har kommit igång på sina respektive ersättningsplatser. Biblioteket hälsar till exempel alla besökare varmt välkomna till Forum.

Reparations­behovet mer om­fattande

Åtgärderna som behöver göras i huset har vid de tekniska undersökningarna visat sig vara mer omfattande än man från början trodde. Arbetet som nu påbörjats innebär att man byter ut hela ventilations- samt värmesystemet och åtgärdar brandskyddet i byggnaden. Samtidigt tar man ett helhetsgrepp för att uppdatera husets klimatskal och energianvändning. Allt för att få ett hus som står väl rustat för framtidens krav på exempelvis god energiprestanda.

Normalt så byggs hus för en hållbarhet på 100 år, medan de tekniska installationerna i en byggnad har en livslängd på ca 40 år. Samtidigt så ställs det idag höga krav på minskad energianvändning i befintliga hus, berättar Jori Sotala, teknisk förvaltare i Hallstahammars kommun.

Verksamheten fortsätter i de tillfälliga lokalerna

Biblioteket, kulturskolan, fritidsgårdsverksamheten och föreningsbyrån har tillfälliga lokaler som fungerar bra. Biblioteket önskar dock att fler låntagare hittar till Forum.

Naturfotografiska galleriet håller fortsatt stängt så länge huset är stängt och räknar med att öppna med sommarutställning. Datum för nästa års utställningar presenteras under våren. De som har bokat in visningar under våren kommer att kontaktas av galleriet.

Biblioteket

Biblioteket finns i Forum, Hallstaparken på Parkgatan 24. Biblioteket är öppet på vardagar. Uppdaterade öppettider finns på kommunens webbplats. I biblioteket finns nyare böcker, tidskrifter, datorer och tidningar. Via bibliotekskatalogen går det att beställa böcker från de andra biblioteken i Västmanlands län.

Arrangemang som bokcirklar, föreläsningar och teaterföreställningar annonseras i evenemangskalendern.

Vi vill också tipsa om att det går utmärkt att helt avgiftsfritt boka Flexlinjen för att få skjuts till och från biblioteket.

Biblioteket i Kolbäck är bemannat som vanligt och har utökat tiderna för ”meröppet”. ”Meröppet” innebär att du som låntagare kan använda lokalen även utanför de bemannade öppettiderna om du i förväg hämtat en passerbricka.

Fritidsgårdens verksamhet

Fritidsgården har utökat verksamheten i Stationshuset i Kolbäck. Som komplement ordnas även andra aktiviteter runt om i kommunen. Aktiviteter annonseras främst på fritidsgårdarnas Intagram.

Kulturskolan finns på olika ställen

Kulturskolans lektioner, konserter och övrig verksamhet sker i olika lokaler, bland annat ute i våra skolor. Information om var de olika aktiviteterna sker ges individuellt till kulturskolans elever.

Föreningsbyrån finns i Eldsbodahuset

Föreningsbyrån har begränsad verksamhet i Eldsbodahuset. Du som vill träffa någon från byrån, exempelvis för att hämta eller lämna nycklar är välkommen att kontakta kommunens förenings­assistent direkt, tfn. 0220‑241 20. Det går också bra att ringa kundcenter, tfn. 0220‑240 00, som hjälper dig tillrätta.

Tidsplan

I och med att projekterings- och byggtiden tar längre tid beräknas verksamheterna vara tillbaka i huset och öppna till sommaren.

Då projektet är komplicerat med flera involverade nämnder och förvaltningar som ska fatta beslut samt planera projektet tillsammans med externa aktörer tar det tid att göra en hållbar tidsplan. Utifrån den information vi får planerar vi tidsåtgång, både för själva reparationerna och för återflytt av verksamheterna, men oförutsedda saker kan alltid hända, säger Emma Rydell, processledare på Kulturhuset.

Mer information

Har du frågor om Kulturhusets verksamhet eller reparationsarbetet är du välkommen att kontakta kommunens kundcenter som lotsar dig vidare till rätt person.