Fler webbplatser

Den 6 december uppmärksammas Finlands självständighetsdag

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Befattning: Samordnare ansvarig för finskt förvaltningsområde
  Telefon: 0220-24002
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Vi har den 6 december uppmärksammat Finlands självständighetsdag på många olika sätt runt om i kommunen. Barnteater, musikunderhållning, bokbord på biblioteket, promenad och gemensam fikastund.

  Vi uppmärksammar dagen på många olika sätt

  Vi smygstartade firandet redan i söndags med en bussresa till Västerås . Där fick publiken se två konserter med väldsartisten Ida Elina. En fantastisk upplevelse för publiken att få se kantelekonstnären spela Finlandia, poplåtar och jullåtar. Bussresan arrangerades i samarbete med Svenska kyrkans finska församlingsarbete. Nästa år planerar vi för ett stort firande i Hallstahammar. Hoppas att du också vill var med då!

  Förskolan
  Filioukus Fredrik besökte en förskola och trollade lite för barnen. Barnen fick också lära Filioukus Fredrik några finska ord. Ord som är bra att kunna när han ska resa till Finland med sin kompis Jörgen.

  Årsrika
  Gemensam promenad med fika efteråt och samtal om självständighetsdagens betydelse. Musikunderhållning på Äppelparkens äldreboende och lite extra festligt på den finska avdelningen där.

  Skolan
  Modersmålsläraren i finska uppmärksammar dagen för eleverna som läser finska.

  Biblioteket
  Det har köpts in nya finska böcker och vi har ställt fram ett bord där man får ta en bok om man vill.

  Varför firas Finlands självständighet i Sverige?

  I Sverige bor det närmare en miljon personer som har finska rötter. Många vill hylla det lilla land som de lämnat. De vill fira självständigheten även om de inte bott där på många år. Här i Hallstahammars kommun har idag uppemot 22 procent finska rötter. Av dessa är cirka 900 födda i Finland. Språket är levande och vi kan höra det när vi går nere på samhället eller besöker vårt bibliotek. Ett av uppdragen som Hallstahammars kommun har utifrån minoritetslagen är att bevara det finska språket levande i Sverige. Regeringen vill värna om de språk som har en historisk anknytning till Sverige, och det har finska språket i allra högsta grad.

  Lång gemensam historia

  Många i Sverige känner inte till Sveriges och Finlands gemensamma historia. Att länderna under cirka 650 år var ett och samma rike (år 1157-1809). Längre tid än vad Skåne har tillhört Sverige. Finländare har varit med och byggt upp Sverige. Under 1960- och 1970-talet kom många hit för att arbeta och de var i allra högsta grad med och byggde upp det svenska välståndet. Ofta hade finländarna de tyngsta och smutsigaste jobben och de är kända för att vara hårt arbetande.