Fler webbplatser

Ha koll på både tillgång och kvalitet på brunnsvatten i sommar

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Ska du tillbringa mer tid hemma eller i stugan även denna sommar och har egen brunn? Då finns det anledning att bevaka både tillgång och kvalitet på dricksvatten. Räcker vattnet för de behov som finns och är det tillräckligt bra? 

  Person som häller vatten i en dunk från en hink

  Ungefär två miljoner människor får sitt dricksvatten från egen brunn i Sverige. Cirka häften av dem har det i sin permanenta bostad och hälften i ett fritidshus. Det innebär bland annat att de har eget ansvar för att vattnet räcker och att det har den kvalitet som ställs på dricksvatten.

  Provtagning vart tredje år

  Livsmedelsverket rekommenderar provtagning av vattnet vart tredje år, oftare om små barn ska dricka det. Provtagning sker på ackrediterat laboratorium och du tar själv kontakt om du vill kontrollera ditt dricksvatten.

  Var sparsam för att minska risken för vattenbrist

  Grundvattennivåerna i små magasin varierar från mycket över till mycket under det normala för årstiden. Små magasin, dit egen brunn räknas, är mest känsliga och nivåerna kan snabbt ändras. Om efterfrågan är större än tillgången uppstår så kallad vattenbrist. För att så gott det går förebygga vattenbrist är det viktigt att du använder vattnet smart. Man kan till exempel samla regnvatten för bevattning och stänga av vattnet medan man borstar tänder eller tvålar in sig.

  Om det är svårt att kontrollera tillgången i egen brunn så kan den publicering som Sveriges Geologiska undersökning gör av grundvattennivåer, ge en vägledning.

  Mer information