Fler webbplatser

Åtgärder inom Hallstahammars kommun med anledning av coronapandemin och de skärpta råden

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Under torsdagen den 12 november meddelade Folkhälsomyndigheten i samråd med Region Västmanland och Länsstyrelsen Västmanland att råden i länet kraftigt skärps. Hallstahammars kommun har med anledning av de skärpta råden nu beslutat om följande åtgärder. De skärpta råden gäller fram till och med den 13 december men kan förlängas. 

  Vi får rapporter från myndigheter som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Sveriges regering och smittskyddsenheten på Region Västmanland att smittspridningen i vårt samhälle ökar. Inläggningarna på sjukhus och intensiv­vårds­avdelningar ökar och det är ett tydligt kvitto på att pandemin fortfarande pågår med full kraft!

  Det är nu det är så viktigt att vi alla fortsätter följa råd, riktlinjer och restriktioner – allt för att bromsa smittan!

  Kommunala verksamheter som påverkas av de skärpta råden

  Hallstahammars kommun följer noggrant utvecklingen kring coronasituationen och har med anledning av det beslutat om åtgärder för en mängd kommunala verksamheter. Kommunens åtgärder börjar gälla omedelbart. Åtgärderna gäller till och med den 13 december. Kommunens åtgärder kan vid behov förlängas och det kan också komma beslut om fler åtgärder.

  Från och med fredag 13 november är kundcenter i kommunhuset på Norra Prästgårdsgatan 1 i Hallstahammar endast öppet för bokade besök.


  Service sker i första hand via telefon eller e-post. Välkommen att kontakta kommunen på telefon 0220‑240 00 eller e‑postadress kundcenter@hallstahammar.se

  Hallstahammars bibliotek

  • Biblioteket i Kulturhuset är fortsatt öppet.
  • Från och med fredag 13 november gäller maximalt åtta besökare åt gången.
  • Du som låntagare uppmanas att göra ditt besök så kortvarigt som möjligt samt använda självbetjäningsautomaten när du lånar böcker.
  • För att utföra viktiga ärenden finns två datorer på vuxenavdelningen. Dessa får användas under högst 15 minuter.
  • Datorerna avsedda för barn och ungdomar stängs av.
  • Så länge de skärpta råden gäller finns inga sittplatser på biblioteket och någon datorhjälp kan inte erbjudas.
  • Läseklubb, sagostund, bokcirkel och it-hjälp är inställda.
  • Caféet i biblioteket stängs.

  Kolbäcks bibliotek

  • Biblioteket i Stationshuset har endast meröppet.
   Meröppet innebär att du använder en "tagg" som du kvitterat ut för att gå in och göra ditt biblioteksbesök själv.
  • För dig som inte har tillgång till meröppet, har biblioteket utlämning av reservationer måndagar 10-13. Utlämning sker utanför biblioteket.
  • Max tre personer får besöka biblioteket samtidigt.
   Eget ansvar gäller då det inte finns någon personal på plats på biblioteket i Kolbäck.

  Observera att under tiden med dessa skärpta restriktioner erbjuder biblioteket utökad service med "Boken kommer". Kontakta biblioteket för mer information.

  Vallmobadet i Kolbäck

  De kommunala badhuset Vallmobadet stängs för allmänheten från och med fredag 13 november. Skolans simundervisning och gruppaktiviteter fortsätter men med särskilda restriktioner.


  Uthyrning av simhallen fortsätter endast för barn- och ungdomsverksamhet som har fasta träningstider med barn födda 2005 och senare.

  Sporthallen i Hallstahammar

  Då Sporthallen drivs av en ekonomisk förening sker besluten om öppethållande av föreningen själv.

  Fritidsgårdarna i Hallstahammar och Kolbäck fortsätter att vara öppna, men med ännu striktare anpassningar.

  • Max 15 personer får samtidigt vara på fritidsgården i Kulturhuset.
  • Max 8 personer får samtidigt vara på fritidsgården i Stationshuset.

  Ta del av öppettider och aktiviteter på fritidsgårdarnas webbsidor här på kommunwebben

  Kulturskolan fortsätter med enskild instrumentalundervisning och gruppverksamhet där eleverna är maximalt fem elever. Dans- och filmundervisning fortsätter med anpassningar. Föräldrar och vårdnadshavare uppmanas att inte följa med sitt barn in i lokalerna. Planerade konserter är inställda. Där Kulturskolan har undervisning för elever i kommunens skolor fortsätter undervisningen.

  Idrottshallar

  • Från och med fredag 13 november gäller att uthyrning av idrottshallar fortsättningsvis endast sker till barn- och ungdomsföreningar som har fasta träningstider för barn födda 2005 och senare.
  • Vid träning rekommenderar vi att inte använda omklädningsrummen.
  • Inga matcher får förekomma.

  Ishallen HallstaArena

  • Från och med fredag 13 november stänger ishallen för allmänheten, gäller även allmänhetens åkning.
  • Uthyrning av hallen fortsätter endast till barn- och ungdomsföreningar som har fasta träningstider för barn födda 2005 och senare.
  • Vid träning rekommenderar vi att inte använda omklädningsrummen.
  • Inga matcher får förekomma.

  Utomhusplaner

  Från och med fredag 13 november gäller att uthyrning av planerna på Trollebo fortsättningsvis endast sker till barn- och ungdomsverksamhet.


  Möteslokaler

  Allmänna möteslokaler hyrs inte ut från och med fredag 13 november.

  Skantzö camping fortsätter att vara öppen för säsongscamping, men drop-in camping och uthyrning av stugor upphör från och med fredag 13 november. Samlingssalen på campingen hyrs inte ut.

  Det är fortfarande möjligt för de som bor på kommunens äldreboenden att ta emot besök. Vi vill dock poängtera vikten av att följa de särskilda restriktioner som gäller vid besöken.

  Från och med den 1 december håller restaurangerna på Löv­åsen, Strand­gården och Äppel­parken (Smedjan) åter stängt för allmän­heten. Beslutet beror på den ökande smittspridningen och gäller tills vidare.


  Lokala allmänna råd i Västmanlands län

  De lokala allmänna råden för Västmanlands län träder i kraft direkt torsdagen den 12 november och gäller till och med den 13 december. Råden kan vid behov förlängas och det kan också komma beslut om fler råd och restriktioner.

  De lokala allmänna råden innebär att du som bor eller besöker Västmanlands län bör:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför länet
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Uppdatering 24/11-2020: Länsstyrelsen Västmanland har i samråd med smittskyddsläkaren fattat beslut om att regeln om åtta personer i publiken (för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar) ska gälla även för sittande publik. Begravningar är dock undantagna från 8-personersregeln. Där tillåts maximalt 20 personer delta under förutsättning att det finns möjlighet att hålla avstånd.


  Mer information