Fler webbplatser

Krav på återanvändbara matlådor och muggar

  Telefon: 0220-24000
  E-post: kundcenter@hallstahammar.se
  Besöksadress: Norra Prästgårdsgatan 1, Hallstahammar

  Postadress: Hallstahammars kommun, 734 80 Hallstahammar

  Öppettider i kundcenter
  1 sept - 31 maj (vintertid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.30
  Fredag 08.00-16.00

  1 juni - 31 augusti (sommartid)
  Måndag-torsdag 08.00-16.00
  Fredag 08.00-15.00

  Kundcenter har kvällsöppet för besök till klockan 20.00 vid kommunfullmäktiges sammanträden.

  Observera att i anslutning till vissa helgdagar kan kundcenter stänga tidigare.

  Du som driver restaurang, kafé, livsmedelsbutik eller andra serveringsställen ska numera kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas. Kravet införs för att minska nedskräpningen och för att minska resursförbrukningen.

  Symbol för återvinning

  Om du driver ett försäljningsställe som erbjuder snabbmat i engångsmatlådor eller dryck i engångsmuggar, ska du kunna erbjuda kunder matlådor och muggar som kan återanvändas. Du ska även välja flergångsförpackningar som har minst påverkan på miljön och människors hälsa. Matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen.

  Informera kunden

  Försäljningsstället ska informera kunden om att den kan få mat och dryck i en flergångsmugg eller matlåda och ska informera om engångsförpackningarnas miljöpåverkan och fördelarna med en minskad förbrukning.

  Detta omfattas inte av den nya lagen

  • Papper eller kartong
   Kraven omfattar inte den som säljer mat och dryck i engångsförpackningar som helt är gjorda av papper eller kartong. Förpackningarna får inte vara kemiskt modifierade på ett sätt som fördröjer nedbrytningen.

  • Färre än 150
   Ett försäljningsställe som tillhandahåller färre än 150 engångsmuggar eller engångsmatlådor per dag omfattas inte av kraven. Antalet beräknas i genomsnitt under de dagar som försäljningsstället är öppet under ett kalenderår.
   Tänk på att skapa rutiner för att säkert veta att det inte går åt fler än 150 engångsmuggar eller engångsmatlådor per dag, i genomsnitt.