Finska naturfotograferna+ Naturfoto Västmanland

11 mars - 29 april

Finska naturfotograferna

Naturfotografiska kan stolt presentera 40 vinnande och placerade bilder från Årstävlingen 2015 – ett representativt tvärsnitt av den makalösa finska naturfotografin.

Finska naturfotografer har nått världsrykte, inte minst som skildrare av den Nordiska skogsnaturen. De har många yrkesverksamma naturfotografer, och en stor mängd avancerade hobbyfotografer. De är organiserade i föreningen Finska Naturfotograferna (www.luontokuva.org), och varje år genomförs tävlingen "Årets Naturbild".

Lassi Rautianen, en av Finlands mest kända naturfotografer, kommer på vernissage-dagen att föreläsa och visa bilder om Finska Naturfotograferna, och om sin omfattande ekoturism-verksamhet, där han hyr ut gömslen för fotografering av björn, varg och järv vid den finsk-ryska gränsen (www.wildfinland.org). Lassi är en underhållande föreläsare, och han har ett unikt bildarkiv på de vilda stora rovdjuren.

Naturfoto Västmanland

Naturfoto Västmanland (www.naturfotovastmanland.se) är en förening som verkat i 20 år och har ett 40-tal medlemmar. Här ryms såväl nybörjare som fotografer som håller internationell nivå. Föreningens syfte är att samla seriöst intresserade naturfotografer för att inspirera varandra, och med bilden som medium verka för naturens mångfald. Föreningen arrangerar varje år en Årstävling för sina medlemmar. Juryn består alltid av en professionell natutfotograf. I denna utställning får vi se det bästa från de senaste årens bilder.

Jury i Årstävlingen 2017 är Lassi Rautianen, och han kommer att inför vernissagepubliken redovisa årets resultat och motivera sina val. Detta blir en intressant inblick i hur en naturfototävling går till och ser ut, och det bjuds garanterat på bilder i världsklass!

Vernissage och föreläsning 11 mars kl. 11.00. 

I samband med vernissaget så hålls även en föreläsning av Lassi Rautiainen som dels redovisar sitt resultat av Naturfoto Västmanlands Årstävling 2017, och efter det berättar och visar bilder från sin verksamhet som naturfotograf i de vilda gränstrakterna mellan Finland och Ryssland. Denna föreläsning börjar kl. 15.00 och ingår i entréavgiften till galleriet på vernissagedagen. Har du årskort till Naturfotografiska är föreläsningen gratis. Begränsat antal platser.

Tider för föreläsningarna:

- Kl. 15.00: Öppen redovisning av Naturfoto Västmanlands Årstävling 2017. Jurypersonen Lassi Rautianen kommenterar de placerade bilderna och utser vinnarna.
- Kl. 16.00: Paus
- Kl. 16.30: Bildföredrag av Lassi Rautianen.

Har du årskort till Naturfotografiska är föreläsningen gratis. Antalet platser är begränsat. Innehavare av årskort kan reservera en föreläsningsbiljett i förväg men biljetten måste då hämtas senast kl. 14.00 vernissagedagen. Ring Kulturhusets reception på 0220 - 241 10 eller skicka e-post till biblioteket@hallstahammar.se.
Försäljning av föreläsningsbiljetterna sker endast lördagen den 11 mars med start kl. 14.00 på plats i Kulturhuset.