Språk

Vigsel

Går ni i giftastankar och vill gifta er borgerligt är ni välkomna att ta kontakt med oss på kommunen så hjälper vi er.

 

Könsneutrala äktenskap och vigsel utförs av borgerliga vigselförättare i Hallstahammars kommun varje fredag kl. 13.00 – 16.00 då det alltid finns en vigselförättare tillgänglig för bokade vigslar. Övrig tid bokas efter överenskommelse. Du väljer själv plats för vigseln, det går även bra att vara i kommunhuset. Vigsel kan ske på svenska, finska eller engelska.

Innan ni gifter er måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Syftet med en hindersprövning är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er. Det finns tre äktenskapshinder:

  • Den som är under 18 år får inte gifta sig.
  • De som är nära släkt får inte gifta sig med varandra.
  • Den som redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap får inte ingå äktenskap. De som är registrerade partner kan omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap.

 

Såhär gör du

Ni fyller i  blanketten Ansökan om hindersprövning  som ni sedan skickar till Skatteverket.

Om det inte finns något hinder mot äktenskapet kommer Skatteverket att utfärda ett intyg om hindersprövning. Ni får automatiskt hemskickat blanketterna ”Intyg hindersprövning” och ”Intyg vigsel”. Intyget är giltigt i fyra månader.

För utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras. Du får all information av Skatteverket.

När ni har fått de två intygen tar ni kontakt med kommunens kontaktperson/vigselförättare och överlämnar intygen eller kommer överens om att intygen lämnas vid vigseln. Intygen används som underlag till protokoll och vigselbevis.

Därefter kommer ni överens med vigselförättaren om vilken dag, tid och plats som vigsel ska ske. Vid vigseln ska två vittnen vara närvarande. Dessa kan vara släkt eller vänner till paret. Paret ansvarar själva för att dessa vittnen närvarar. Under kontorstid kan personal i kommunhuset vittna.

Vigseln förrättas enligt ett särskilt vigselformulär. Brudparet kan välja mellan en kort version som tar någon minut eller en längre version där vigselförrättaren också kan läsa en dikt. Se de två olika vigselformulären i länk längst ner på sidan.

Efter vigseln får paret ett vigselbevis. Vigselförättaren underrättar Skatteverket om vigseln. 

Kostnad

Borgerlig vigsel är kostnadsfri. Eventuell reseersättning tas ut enligt överenskommelse om vigseln sker utanför kommunen.

Vill du veta mer? Kontakta Marie Sandvik 0220-240 14 eller marie.sandvik@hallstahammar.se