Intressant uppdrag som ger inblick i vårt demokratiska system – vi söker röstmottagare till höstens val

2018-02-12 11:30

Hallstahammars kommun och valnämnden söker nu dig som vill jobba med valet till riksdag, kommun och landsting (region) den 9 september 2018.

Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Röstmottagarna bemannar vallokalerna under valdagen från före klockan 08.00 då vallokalerna öppnar tills att alla röster är räknade och inrapporterade, någon gång efter midnatt. Du jobbar aldrig ensam i varken vallokal eller förtidsröstningslokal.

I arbetsuppgiften som röstmottagare ingår, bland annat, att:

• hålla god ordning i vallokalen
  • ta emot röster
  • hjälpa de väljare som ber om det
  • granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning

Vi söker också dig som vill jobba som röstmottagare under förtidsröstningen som startar 18 dagar före valdagen, den 22 augusti och håller på fram till och med själva valdagen. Det arbetet innebär att du jobbar enligt ett schema, (vardagar och helger, dag- och kvällstid) med att ta emot förtidsröster i röstningslokal. Till förtidsröstningen söker vi särskilt dig som utöver svenska talar något av språken somaliska eller arabiska.

Erfarenhet, egenskaper och annat som krävs för uppdraget

Det finns vissa villkor som måste uppfyllas och egenskaper som är viktiga för att man ska få ta uppdrag som röstmottagare.

1. Du måste ha fyllt minst 18 år senast på valdagen.
  2. Du får själv inte kandidera till en förtroendepost i valet, alltså inte stå på någon lista för ett politiskt parti.
  3. Du måste behärska svenska språket väl (i tal).
  4. Du måste gå den utbildning inför valet som valnämnden erbjuder.

Övriga egenskaper som är viktiga för serviceuppdraget röstmottagare:

5. Att vara noggrann och ha ett hjälpsamt och vänligt sätt.
  6. Gärna ha ytterligare språkkunskaper förutom svenska. Till förtidsröstningen söker vi särskilt dig som talar något av språken somaliska eller arabiska, men även andra språk är värdefulla att kunna.

Fyll i en intresseanmälan

Nu under senvintern och våren kommer vi att börja tillsätta och erbjuda uppdragen till de som anmäler sitt intresse. Vi kommer också att sätta upp ett antal personer på reservlista. Alla som anmäler intresse kommer att få meddelande om placering, reservplats eller om man inte erbjuds uppdrag.

Obligatorisk utbildning och ersättning för uppdrag

Enligt vallagen ska alla som jobbar som röstmottagare ha gått en utbildning som valnämnden ordnar. Utbildningstillfällena äger normalt rum under kvällstid i kommunhuset veckorna före valet.

Både utbildningen och uppdraget som röstmottagare avlönas med ett skattepliktigt arvode.

Mer och fördjupad information om valet och vårt valsystem

Du är också välkommen att kontakta valnämndens kansli om du har frågor om valet eller uppdraget som röstmottagare. Vi hjälper även till med att skriva ut och fylla i intresseanmälan.

Välkommen att ringa Carina Iwemyr, kommunsekreterare, tfn. 0220-240 03 eller Kristin Karlsson, nämndsekreterare tfn. 0220-240 10 om du har frågor. Du kan även e-posta Valnamnden@hallstahammar.se